Kultúra 2016. 07. 27.

Operettművész kerestetik. Lehet, hogy éppen Te vagy az? Jelentkezz!

Észak-Komáromban immár 10. alkalommal kerül sor a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyre. A fődíj 3000 euró, sőt, ha kiemelkedő tehetségre akadnak, az sem kizárt, hogy az illető idővel valamelyik operettszínház színpadán találhatja magát.

A verseny fő szervezője a komáromi VMK, koprodukciós partnere pedig a Budapesti Operettszínház.

“Nem titkoljuk, hogy a verseny célja az operett népszerűsítésén túl a tehetségkutatás” – mondta el a versennyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezető-rendezője. – “Még az sem kizárt, hogy a képzésében is segítünk, amennyiben kiemelkedő tehetségre bukkanunk.”

A verseny egyre nagyobb nemzetközi népszerűségnek örvend. Az előző években a híre már eljutott Csehországba, Magyarországra, Lengyelországba, Oroszországba, Ausztriába, Szerbiába és Romániába is – ezekből az országokból jelentkeztek versenyzők Szlovákián kívül. (Itt érdemes megjegyezni: mindenki a saját nyelvén énekelhet.) Nem kizárt, hogy idén még többen, még több országból jelentkeznek.

Az énekverseny zsűritagjai is több országból érkeznek, éppen azért, hogy tehetségekre minél több országban felfigyeljenek. A zsűri tagjai: Frankó Tünde Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Yehonatan Carmi zenei menedzser, Dagmar Livorová, a Szlovák Zeneművészeti Egyetem opera-operett énekszakos tanára.

A verseny első két fordulóját a komáromi városi művelődési központban tartják, a döntőre pedig a Budapesti Operettszínházban kerül sor, az Operett Napján, október 24-én.

Három kategóriában lehet jelentkezni:

  1. Primadonna (drámai és lírai szoprán)
  2. Bonviván (hőstenor és lírai tenor)
  3. Páros: szubrett-buffó

Korhatár: nők (18-30 év), férfi (18-35 év)

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 15.

A verseny teljes kiírása ITT található.
A honlapon egyéb fontos információkhoz is hozzájuthat magyar, szlovák, német és angol nyelven. 
Konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel!

A verseny fővédnöke Stubendek László, Komárom polgármestere. A szervezők bíznak abban, hogy a versenyre minden eddiginél több tehetség jelentkezik. Az operett ugyanis visszaköveteli régi helyét, a műfaj újjáéledésének lehetünk tanúi. Az operett népszerűsítésén és a tehetségek felkutatásán kívül létezik egy harmadik cél is: Komárom városában kialakulhat egy Európa-szerte neves verseny, ami még inkább öregbítheti hírnevét, amitől még több, kultúra kedvelő ember látogathat ide.

Szólj hozzá!