Kultúra 2015. 09. 11.

Orgonaestek a Szent András templomban

Kiváló orgonisták előadását hallgathatjuk meg a Szent András templomban kéthetente vasárnaponként. Az orgonaestékre szeptember 13-án, szeptember 27-én és október 11-én kerül sor 18.30-tól. A rendezvény szervezője a komáromi VMK, társszervezője pedig a komáromi Római Katolikus Plébánia.

Információ: VMK – 00421 35 77 13 550, 0905 892 579

Ismerjük meg közelebbről az egyes orgonaművészeket: 

Szeptember 13. – 18.30  
Petr Čech (Csehország) 
A Prágai Konzervatóriumban zongorázni Marta Toaderová,orgonázni pedig Jan Hora osztályában tanult. Orgonatanulmányait a Prágai Zeneművészeti Akadémián Jan Hora, majd a Stuttgarti Állami Zeneművészeti Főiskolán Jon Laukvik vezetésével folytatta. Doktori tanulmányait 2011-ben fejezte be a Pozsonyi Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskolán Szabó Imre osztályában. Több nemzetközi verseny díjnyertese (Prágai Tavasz, Luxemburg, Gdansk, Brünn, Opava). Műsoraiban gyakran szerepelnek a kortárs zeneirodalom alkotásai, ezért elnyerte a Cseh Zenei Alap, Leoš Janáček Alap, Bohuslava Martinů Alapítvány díjait, valamint a Luxemburgi Nemzetközi Verseny különdíját.

palur-janos

Szeptember 27. – 18.30
Pálúr János (Magyarország) 
Párizs Városának Nagydíjasa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Budapest-fasori Református Templom orgonistája. Tanulmányait Baróti István, Lehotka Gábor és Olivier Latry tanítványaként folytatta a budapesti Zeneakadémián és a Párizsi Conservatoire-on. Még diákéveiben megnyerte a Flor Peeters és Gárdonyi Zoltán emlékversenyek első díjait és a Párizsi Előadói Nagydíj mellett ő kapta a párizsi nemzetközi orgonaverseny Landowski különdíját is.Európa 14 országában, az Egyesült Államokban, Japánban, az Orosz Föderációban és Ausztráliában adott hangversenyeket, melyek közül néhányat több rádió is egyenes adásban közvetített. Négy szóló- és további hat lemeze jelent meg négy kiadónál. Liszt Ferenc 200. születésnapjára készítette el kiemelten magyar orgonákat bemutató 200 improvizációját, mely azóta a zeneakadémiai hallgatók egyre népszerűbb improvizációs példatárának számít.

Október 11. – 18.30
Szabó Imre (Szlovákia)
Közreműködik: Schola Mariana Nagyok Kórusa, karnagy: Orsovics Yvette
Szabó Imre 1956-ban született Érsekújvárott. Orgonatanulmányait Baróti Istvánnál kezdte magánúton Budapesten, majd Pozsonyban folytatta, ahol a Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskolán Ferdinand Klinda tanítványaként szerzett diplomát. Több hazai és nemzetközi zenei verseny díjazottja. 1988 és 2003 között a pozsonyi Konzervatórium, 1995-től a pozsonyi Zene-, Dráma- és Filmművészeti Főiskola orgonatanára, docense.

Orsovics Yvette a Nyitrai Pedagógiai Főiskola hallgatójaként magyar–zene szakos tanári diplomát szerzett. Tanulmányait a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetben folytatta. Doktori tanulmányait 2013-ban fejezte be sikeresen a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Művészeti tevékenységét a kórusvezetés jellemzi. 1998-tól a nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar karnagya. Karnagya a Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Kicsinyek és Nagyok kórusának, valamint a Selye János Egyetem kórusának. Több díjban és karnagyi különdíjban részesült a kórusversenyeken.

komaromi_orgonaestek_2015

 

Szólj hozzá!