Kultúra Dél-komárom 2022. 11. 03.

Őszi cool túra a Monostori erődben

Komárom, a város, ahol az Arany ember is élt…, a homokdomb, ahol Klapka György 1849-ben földerődöket emelt…, a titkos hely, ami 45 évre még a térképekről is eltűnt….KALAND-TITOK-ÖRÖKSÉG. A hétvégére különleges kulturális programmal készül a Monostori erőd!

Monostori erőd – Közép-Európa legnagyobb újkori erődje – 1850 és 1871 között épült. Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő, klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével (kazamata-hálózatával).

Monumentális méreteit
bizonyítják a következő adatok: az erőd 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt 70 hektár, épületek alapterülete 25 680m2, a helyiségek száma 640. Az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

Az erőd építését követően a magyar honvédség katonagenerációit szolgálta. Feladatai közé tartozott a központi vár (Észak-Komárom) védelme és a dunai hajóforgalom ellenőrzése. Harci eseményekre itt soha nem került sor, elsősorban kiképzőközpontként és fegyverraktárként használták. Az I. világháború alatt sorozó- és kiképzőközpontként funkcionált. A II. világháborúban a Monostori erődbe helyezték a 22-es gyalogezred parancsnokságát, és az I.-II. zászlóalj katonái innen indultak a Don menti ütközetekbe. A II. világháború után a Csehszlovákiából kitelepített magyar családok szükséglakásait alakították ki az erőd falai között. 1945-90 között a Vörös Hadsereg Déli Hadseregcsoportja Közép-Európa legnagyobb lőszerraktárát alakította ki az erődben. Távozásukkal az erőd katonai szerepe végleg megszűnt.

– Ma az erőd kedvelt kirándulási célpont, ami hadtörténeti kiállítással, hidegháborús járművekkel, Kenyérmúzeummal, hajós kiállítással, és számtalan rendezvénnyel csalogatja a látogatókat. A hétvégén egészen különleges programmal várjuk látogatóinkat. Az Őszi Cool Túra szombat délelőtt 11.00 órától tárlatvezetéssel indul, majd az Egri csillagok című történelmi musicalt tekinthetik meg a látogatók, a délutánt Turbók Attila hagyományőr puskamustrája zárja.

Az eseményről további információk a Facebookon olvashatók ITT és ITT!