Kultúra 2017. 05. 23.

Pályaorientációs tréning az Ipariban

A komáromi Ipari Szakközépiskolában április végén kezdődött el a négy alkalmas pályaorientációs tréning a Tandem szervezet támogatásával és szervezésében, melynek során a pályaválasztás előtt álló harmadikosok döntéseit igyekeztek megkönnyíteni a szakemberek. Április 26-a és 27-e után május 4-én és 9-én zajlottak a csoportos foglalkozások 18 diákunk részvételével.

Fontos tudni, hogy egy ilyen tréning nem hozza meg a döntést a fiatalok helyett. A képzés célja elsődlegesen az, hogy a diákok megismerjék önmagukat, képességeiket, érdeklődéseiket és így konkrétan meg tudják fogalmazni azt, hogy mire is vágynak a jövőben. A képző csapat, Szabó Eszter és Földes Viktória azt szeretették volna elérni, ha segítségükkel az ifjak megtalálnák azt a hivatást, amelyet maximális erőbedobással és boldogan tudnak majd a jövőben végezni.

A foglalkozások önismereti kérdések boncolgatásával kezdődtek, hiszen aki tudja, mik a képességei, miben tehetséges, és nem utolsó sorban, hogy mi az, amit szeret, az sokkal könnyebben választ testhez álló szakmát, hivatást. A játékos gyakorlatok és nem formális módszerek segítettek a résztvevőknek közelebb kerülni önmagukhoz, álmaikhoz. Mindezt saját élményen keresztül, magukban keresve a válaszokat. Ezek mellett a kommunikáció és a csapatmunka volt a legfontosabb a képzés során. Az egymásnak adott megerősítő visszajelzések segítségével a diákok megtapasztalhatták, hogyan is nézhet majd ki egy számukra optimális munkahely, és hogy melyek azok a körülmények, amelyek segíthetik őket a jobb teljesítmény elérésében.

Az együttműködés kicsúcsosodása a május 16-án megtartott Mesterségem CíMERRE? elnevezésű program volt, melynek során a Tandem számos trénere segítségével, s más iskolák diákjaival kiegészülve izgalmasabbnál izgalmasabb állomásokon kapott segítséget iskolánk 41 harmadikosa. Többek között próba-állásinterjún vagy tanácsadáson vehettek részt, információt kaphattak a különböző felsőoktatási intézményekről, játékos feladatok formájában ismerkedhettek meg az egyetemi élet állomásaival, továbbá az Élő Könyvtár 24 „élő könyvének” személyében különféle foglalkozások képviselőivel beszélgethettek az adott szakma jellemzőiről, örömeiről és buktatóiról.

Mészáros Tímea, az intézmény pedagógusa 

 

Szólj hozzá!