Kultúra Dél-komárom 2022. 03. 22.

Pápai Jocival indít a dél-komáromi Petőfi Klub

A Magyar Országgyűlés még 2020 decemberében döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. 

Az emlékév egyik kiemelt tevékenysége a reformkori szellemiséget tükröző Petőfi Klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása. A dél-komáromi Monostori erődben március 12-én alakult meg a klub. Az első fellépő Pápai Joci lesz, e hét pénteken, 19.30-tól a Klapkaréna sátorban. A belépés díjtalan!

A Petőfi Klubok azontúl, hogy megismertetik a résztvevőket Petőfi Sándor életművével és szakmai pályafutásával, a reformkorba is betekintést engednek. Továbbá közvetlen lehetőséget teremtenek a nemzeti értékek megismerésére, történelmi, művelődéstörténeti és szépirodalmi tudásbővítésre, szórakozásra, illetve a személyes és közvetlen kapcsolatokra építő, azokat erősítő közösségi együttlétekre és az online kapcsolódásra is.

A Nemzeti Művelődési Intézet számos közösségépítő programmal, rendezvénnyel, valamint színvonalas kulturális eseménnyel csatlakozik kultúrstratégiai intézményi partnereivel a projekthez. A programsorozatban együttműködő országos szervezetek komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, könyv- és folyóirat-bemutatókkal, kiállításokkal, vetítésekkel járulnak hozzá a sokszínű kulturális kínálathoz.

A Petőfi Klubok Magyarországon kívüli, Kárpát-medencei helyszínei: Csíkszereda, Gyímesfelsőlok, Gyergyószentmiklós, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Bákó, Zenta, Lendva, Dunaszerdahely, Nagytárkány és Beregszász. Jövőre a határon túl mintegy 40 klub létesül.