Város 2016. 02. 03.

Pénteken Komáromban vonulnak utcára a pedagógusok

Pénteken, 2016. február 5-én tiltakozó nagygyűlést, valamint békés élőláncot szerveznek a komáromi pedagógusok és pedagógusszervezetek,  csatlakozva a tanárok országos megmozdulásához. Az esemény 15.00 kezdődik a Klapka téren. 

A szervezők a pedagógusi hivatás áldatlan körülményeire szeretnék felhívni a figyelmet a békés demonstrációval.

A Klapka téren felszólalnak: a Komáromi járás magyar és szlovák iskoláinak tisztségviselői és pedagógusai, az ISU (Iniciatíva slovenských učiteľov-Szlovákiai Pedagógusok Kezdeményezése) képviselője, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, valamint a Diákhálózat és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának egy-egy képviselője is.

Az előzetes tervek szerint a Klapka téri nagygyűlés után a résztvevők tovább vonulnak a Megye utcán, a Kertész utcán, a Kossuth téren és a Jókai utcán. A felvonulás visszakanyarodik a Klapka térre, ahol a résztvevők eléneklik a tudás és a műveltség himnuszát, a Gaudeamus Igitur kezdetű, ismert énekművet.

12642576_1030232597018220_2741224459545335342_n

A demonstráció szervezői mindenkit szeretettel várnak az ország egész területéről, aki azonosul a Szlovákiában dolgozó pedagógusok (és az ISU) célkitűzéseivel:

  • a pedagógusok határozottan tiltakoznak a tanári hivatás kedvezőtlen anyagi megbecsülése ellen
  • az oktatás európai színvonalú tárgyi felszereltségének biztosítása mellett
  • a méltányos szociális háttér megteremtése mellett

Számítanak mindazon pedagógusok, szülők és diákok figyelmére, akik tudják: kiművelt emberfő nélkül veszélyben a társadalom, s az oktatás-nevelés hatékonyságának, magas színvonalának záloga az oktatás gördülékenysége. Ez jelentősen összefügg a pedagógusok szakmai megbecsülésével is.

Meggyőződésük, hogy a józan meggyőzés ereje tárgyalóasztalhoz ülteti a döntéshozókat a pedagógus szakma képviselőivel, és mindkét fél számára kielégítő megoldás születhet.

Laboda Róbert (a szervezőbizottság nevében), SziaKomárom

Tüntetés múlt héten Érsekújvárban. Fotó: Varga Ildikó
Tüntetés múlt héten Érsekújvárban. Fotó: Varga Ildikó