Kultúra 2023. 03. 21.

Pénteken premier: Pál utcai fiúk a Komáromi Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színház pénteken mutatja be Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékát. A Molnár Ferenc világirodalmi rangú ifjúsági regényéből készült színpadi adaptáció Rédli Károly rendezésében, Gergye Krisztián koreográfiájával látható Komáromban.

A próbafolyamatot casting előzte meg, a meghallgatások alapján alakult ki a Pál utcai fiúk és a vörösingesek csapata, a főbb szerepeket kettős szereposztásban osztotta ki a színház. Játszanak az előadásban gyerekszínészek (a legfiatalabb szereplő 14 éves), a pozsonyi és a budapesti színművészeti egyetem hallgatói, a Jókai Színház színészei, valamint további vendégművészek is.

  „Nagyon izgalmas a regény világa: a gyerekszemmel láttatott háború, igazságtalanság, a felnőtté válás… Ezek azok a témák, amelyeket mi is fontosnak tartottunk. De mindig fel lehet fedezni, illetve fel lehet erősíteni más rétegeket. Például: a Pál utcai fiúk a grundon játszanak, de a grund nem az övék. A gyerekek közötti konfliktusnak az a gyökere, hogy nem akarják odaengedni a vörösingeseket focizni. Asszociálhatunk arra is, hogy adott egy ország vagy egy terület, amin belül két embercsoport háborúzik egymással, noha nem kellene, mert ugyanazt szeretnék elérni, csak más eszközökkel – és miközben lényegtelen dolgok miatt csatáznak, nem veszik észre a fő veszélyt. A grundot valaki sokkal erősebb veszi el tőlük. Talán a mindennapjainkból is ismerős a képlet. Ugyanígy, nagyon fontos ebben a történetben az emberség, az emberi törékenység és a gyerekvilág, amit szeretnénk a színpadon megteremteni. A díszlet- és a jelmeztervekkel is ebbe az irányba haladtunk, hogy minden olyan legyen, mintha a néző is gyerekszemmel nézné a grundot. Nem a zord valóságot teremtettük meg, hanem azt, ahogy a gyerekek elképzelik ezt a teret. További fontos motívum Nemecsek belső világa, mindaz, amit átél: nemcsak felülkerekedik saját magán, legyőzi a saját démonjait, hanem megváltja az egész csapatot. A halála nem a végpontja ennek a történetnek, hiszen éppen ez békíti ki a két csoportot, és az a téma, amit ő hozott be a történetbe, tovább él” – mondja az előadás kapcsán Rédli Károly rendező.

Az előadás díszleteit Szőke Anita m. v. tervezte, a jelmeztervek Gadus Erika m. v. munkáját dicsérik. Lightdesigner: Miklós József m.v., sounddesigner: Ditzmann Tamás m.v. Korrepetitor: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna. Dramaturg: Varga Emese.

Szereposztás:

Rácz tanár úr                           Fabó Tibor
Janó, a grund őre                    Skronka Tibor
Boka                                        Béhr Márton
Áts Feri                                  Matusek Attila
Nemecsek                               Papp Csaba m.v. / Rákos Olivér e.h.
Geréb                                      Nagy Ferenc Levente e. h. / Brezovszky Dániel . György m.v.
Barrabás                                  Melecsky Kristóf m.v. / Oláh Béla m.v. Kolnay                                    Szebellai Dániel
Idősebb Pásztor                       Árva David m.v. / Budai Márton Zoltán m.v. Fiatalabb Pásztor                    Béhr László István e.h. / Budai Márton Zoltán . m.v.
Csónakos                                 Hégli Bence m.v.
Csele                                       Bognár Tamás e.h. / Monori Dominik m.v.
Weis                                        Jónás Szabolcs m.v. / Németh Levente m.v. Leszik                                     Pikler Mátyás m.v. / Németh Krisztián Róbert m.v.
Richter                                    Monori Dominik m.v. / Pikler Mátyás m.v.
Szebenics                                Heriner William e.h. / Bús Péter m.v.
Vendauer                                 Farkas Olivér m.v.
Építészmester                         Nagy László
Vörösingesek                          Balla Barnabás e.h., Pócs Barnabás m.v., Révész András Benedek m.v., Béhr András Bertalan m.v., Bernáth Áron m.v., Naňo Nimród m.v.