Kultúra 2023. 04. 25.

Petőfi 200 – Komáromban járt a mozgó múzeumbusz

Április 20-án Észak-Komáromban járt a Petőfi-busz. A tematikus múzeumbuszt a Petőfi Irodalmi Múzeum hozta létre a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából. Elsődleges célja, hogy a Petőfi Sándor életművét új megközelítésben bemutató, utazó tárlat Magyarországon és a határokon túl minél szélesebb területet „repüljön át”.

A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a “hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is.

A pozsonyi Liszt Intézet szervezésében összesen négy szlovákiai helyszínre látogat el a Petőfi-busz, amelyek közül az első megálló április 20-án Komárom, ezen belül a Szinnyei József Könyvtár volt.

A múzeumbusz látogatása mellett, amely a nagyközönség előtt is nyitva tartotta ajtaját, az iskolák diákjai kísérőprogramokon is részt vehettek: Veres István írót és Matej Makovický stand-up komikust láttuk itt vendégül, akik magyarul és szlovákul szóltak Petőfi nyelvén az alapiskolásokhoz és a gimnazistákhoz.

Veres István nagy népszerűségnek örvendő Petőfi című kötetét a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás jelentette meg 2020-ban, amelynek azóta elkészült a szlovák változata is Beck Tímea fordításában. A szerző három iskoláscsoportnak is bemutatta a könyvet a Szinnyei József Könyvtár épületében, akik élményszerűen ismerkedhettek meg Petőfi utazásainak pozsonyi vonatkozásaival.

Veres István Petőfi című kötetét mutatja be a diákoknak a délelőtti órákban.

Matej Makovický stand-upos a Ľudovít Jaroslav Šulek Gimnázium érettségi előtt álló diákjai előtt bújt Petőfi bőrébe, és a szlovák fordításban megjelent versei által igyekezett közelebb hozni a költő alakját a szlovák gimnazistákhoz. Bár azt gondolhatnánk, nem volt könnyű helyzetben, Makovický sok olyan párhuzamra világított rá a XIX. század és a diákok mindennapjai közt, amelyek aztán élénk érdeklődést eredményeztek, és igazán izgalmassá tették a rendhagyó tanórát.

Matej Makovický stand-up bemutatója

A Petőfi-busz eközben elhagyta Komáromot, a napokban Kelet-Szlovákiát járja, de ősszel ismét visszavárjuk: PozsonybaNecpálba és Selmecbányára.

Forrás: Liszt Intézet, fotók: Szinnyei József Könyvtár FB