Oktatás 2022. 09. 28.

Programokban gazdag szeptembert tudhat maga mögött a selye gimi

A Covid-járvány okozta két év kényszerszünet után végre számos rendezvényre került sor szeptemberben a Selye János Gimnáziumban.

Az operett világa került reflektorfénybe szeptember 21-én gimnáziumunk dísztermében. Több mint 100 diákunk Lehár Ferenc munkásságába, életébe és szellemiségébe nyerhetett bepillantást a különleges, operettslágerekkel gazdagított rendezvényen, melyen Klemen Terézia, a komáromi Lehár Ferenc Polgári Társulás vezetője kitért Lehár családjának történetére, felvázolta az operettkirály életének főbb mozzanatait. Lehár fiatal korában számos szerelmi csalódáson ment keresztül, ezek a mély érzelmek mind megjelennek műveiben. Különlegesek azért is, hiszen sok esetben az operett és az opera világa között lavíroznak. Az operettdallamok Nagy Ibolya Déryné-díjas operettprimadonna előadásában csendültek fel.

Míg délelőtt a zenéé volt a főszerep, délután egy kisebb egyetemi börzén vehettek részt negyedikes, végzős diákjaink. Most csak két egyetem mutatkozott be: a komáromi Selye János Egyetem, illetve a Szent Erzsébet Egyetem. Az esemény célja felvilágosítást adni az egyetemi tanulmányokról, a felvételi kritériumokról és a főiskolás életről, illetve segítséget nyújtani azon tanulóknak – öt osztály 120 diákjának –, akik még nem határozták el, merre, milyen irányban szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Szeptember 23-án, pénteken volt diákunk Tóth Erzsébet Fanni interaktív könyvbemutatóján vettek részt diákjaink. Tóth Erzsébet Fanni Bécsben él családjával, és társadalomkutatóként, egyetemi oktatóként dolgozik. A könyv tavaly jelent meg  a „beszÉLJ! – Hogyan tárjuk fel a családi múltat?” címmel. Egy gyermek meséli el azokat a történeteket, amelyek nem csak gyerekeknek szólnak. Mintegy másfél éven keresztül követhetjük nyomon a könyv segítségével egy négy gyermekes család történetét, megpróbáltatásait, küzdelmeit, amely az egykori Csehszlovákiából indul el.

Előadásában egy gyermek szemén át próbálja meg bemutatni azokat a csehszlovákiai családtörténeteket, amelyeket még 2008-ban kezdett el a doktori disszertációjához gyűjteni. Az ötlet ehhez egyrészt onnan jött, hogy azok, akik elmesélték a deportálások történetét, akkor még maguk is gyermekek voltak, másrészt a történelemkönyvekben mindezekről egész más szemszögből és főleg más írásmódban olvashatnak csak a fiatalok. Sokat mesélt arról, hogy milyen volt akkor nekik iskolába járni, kamasszá válni vagy akár szerelmesnek lenni bevonva a közönséget is. Így a diákok kérdezni, vitázni is tudtak az interaktív nagyon sikeres előadáson.

Iskolánk idén is bekapcsolódott az országos Biela pastelka – Fehér ceruza jótékonysági programba, amelyet dr. Matus Alica, a Selye János Gimnázium nevelési tanácsadója szervezett. A Fehér ceruza egy olyan nyilvános adománygyűjtési akció, amely a látássérült embereknek nyújt támogatást, szervezője a Szlovákiai Vakok És Gyengénlátók Szövetsége. A Fehér ceruzák elnevezés a láthatatlan vonalak – a vakok világának a jelképe. A fehér ceruza jelenti a fényt a sötétségben, segít megkeresni a világosságot, segít visszatérni a mindennapi életbe. A gyűjtés teljes bevétele támogatja azokat a programokat, amelyek segítik a vakokat és gyengénlátókat abban, hogy kiegyensúlyozottan élhessék mindennapjaikat. Gimnáziumunk két negyedikes diákja, Farkas Péter és Szalai Adrián iskolánk falai között gyűjtöttek e nemes cél érdekében. Jó volt látni, hogy vannak még jószívű, másokon segíteni akaró, önzetlen diákok.

A Selye János Gimnázium igazgatója, Andruskó Imre a tanári kar és a diákság nevében köszöni a programok résztvevőinek, hogy tiszteletdíj nélkül, önzetlenül találkoztak az iskola diákjaival.

Králik Zsuzsanna, a SJG tanára