Kultúra 2023. 12. 12.

„Repülő kezek” – Orosz Zoltán és Horváth Kornél koncertje Karván

Különleges adventi koncertre kerül sor Karván, december 17-én 17:00 órától a Római Katolikus Templomban, ahol Orosz Zoltán harmonikaművész és Horváth Kornél ütőhangszeres lépnek fel.

A két kiváló muzsikus 2008-ban határozta el, hogy e különleges hangszer-összeállítással közönség elé lép. Zenéjük nehezen sorolható bármely műfaji kategóriába, mivel produkciójukban fellelhetőek a klasszikus, a jazz és a folk zene elemei, igazi XXI. századi zenével varázsolva el a közönséget. Repertoárjukban fontos szerepet kap az improvizáció; hangszeres virtuozitásuk és játékuk dinamikai gazdagsága igazi energiabomba!

Orosz Zoltán harmonikaművész hangszerének egyik legsokoldalúbb és legkeresettebb művésze. A világ  számos pontján koncertezett már, Szingapúrtól Szibériáig, Kanadától Indiáig, Skandináviától Amerikáig mindenhol fergeteges sikereket aratva, a legnagyobb koncerttermektől a sportcsarnokokon át a szabadtéri fesztiválok színpadain egyaránt. Hihetetlen virtuozitása rendkívüli zeneiséggel párosul, a közönség rendszeresen „standing ovationnal” ünnepli felejthetetlen koncertjeit, bármely földrészen legyen is az. 3 éves korában figyeltek föl rendkívüli képességeire, csodagyereknek tartották, 4 évesen kapta elsőhangszerét, mellyel már abban az évben koncertet adott. 10 évesen, korengedménnyel felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol a harmonika mellett orgonálni és zongorázni tanult. 11 évesen százezres tömeget varázsolt el játékával a moszkvai Vörös téren, később sorozatban nyerte a felnőtt profi harmonikaversenyeket, a Párizsi Nemzetközi Sanzonverseny egyik győztese, az oroszországi Perm-ben tartott mesterkurzusát az Akadémia rektora külön köszönőlevélben méltatta. Számos rangos szakmai elismerés és díj birtokosa, egy finn zenei szaklap a  harmonika Paganinijének nevezi, Oroszországban a harmonika királyaként hirdetik koncertjeit, az indiai közönségnek adott fergeteges koncertjéről a Hindustan Times is beszámolt. Koncertjein a legkülönbözőbb stílusokban mutatja be páratlan tudását, elképesztő árnyalatgazdagságú, szenvedélyes előadásmódja mindannyiszor magával ragadja a közönséget és zenészpartnereit egyaránt.

Horváth Kornél különleges és egyedi ütéstechnikájának köszönhetően ma a világ egyik legeredetibb ütőhangszerese. Igazán a Trió Stendhal-lal (1987-1993) lett országosan ismert zenész, a trió tagjaként Dés Lászlóval és Snétberger Ferenccel értek el ez ideig Magyarországon páratlan sikert. Első jelentős nemzetközi sikerét 1998-ban, a lipcsei jazzfesztiválon aratta a Lantos Zoltán Mirrorworld Quartettel. Azóta folyamatosan turnézik külföldön, állandó és alkalmi formációkkal. 2000-től rendszeres meghívásoknak tesz eleget, ahol hazai, európai, s az egyesült államokbeli főiskolákon és egyetemeken tart bemutató előadásokat, workshopokat. Pályafutása során szinte valamennyi neves hazai dzsesszmuzsikus társaságában színpadra lépett, és olyan nemzetközi hírességekkel koncertezett, mint Tommy Campbell, Gabor Dornyei, Tony Lakatos, Randy Brecker, Enver Izmailov, Al Di Meola, Alegre Correa. Számos rangos fesztiválra kapott meghívást, fellépett több, mint 20 európai országban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indiában és Észak-Afrikában. A művész – zenei munkássága elismeréseként – számos, rangos díjjal is büszkélkedhet, köztük a legmagasabb magyar művészeti kitüntetéssel, a Kossuth-díjjal.