Kultúra 2017. 03. 21.

Rómeó és Júlia a Komáromi Jókai Színházban

Ha van a világirodalomban történet, mely idős és fiatal számára egyaránt ismerős, s kedves, az a Rómeó és Júlia. Számtalan módon dolgozták fel – film, opera, musical, balett készült a történetből. S mégsem kopott, mégis újra és újra műsorukra tűzik a színházak, mert olyan problémákkal foglalkozik, melyek nem függenek időtől és tértől, a világ bármely táján ismerősen hatnak. Az interpretációk lehetőségének a száma is végtelen, hiszen van, aki a szerelem tisztaságának szimbólumát látja benne, mások a társadalmi megosztottság problémáját emelik ki, az emberi élet és halál legfontosabb kérdéseit vizsgálja a remekmű.

A Komáromi Jókai Színház negyedik bemutatójaként tűzte műsorára William Shakespeare klasszikusát. Az előadást Martin Huba rendezte, aki visszajáró rendezője színházunknak. Az Imposztor 2003-as bemutatója óta hetedik alkalommal tér vissza csapatával: Jozef Ciller, díszlettervezővel, Peter Čanecký, jelmeztervezővel, Juraj Letenay koreográfussal – a Komáromi Jókai Színházba. Legutóbb az Álszentek összeesküvése című Bulgakov drámát vitték színre a komáromi társulattal.

Martin Huba koncepciója szerint a Rómeó és Júlia történetében különös hangsúlyt kap az esküvőre, a nászra való készülődés, minden a lakodalom, az esküvő, a mulatság körül forog. Csakhogy ez az őrült forgatag váratlanul gyászszertartássá változik.
„Shakespeare abból az alapállásból indul ki, hogy az életben bármikor bármi a visszájára fordulhat, megváltozhat, összedőlhet. Ahogy Richárd által meggyilkolt férfi özvegye, Lady Anna, akinek a bosszún kívül nincs is más gondolata, egyszer csak a gyilkos ölelő karjai közt találja magát. Nem lehet kiszámítani semmit sem, számolnunk kell önnön ellentmondásainkkal. Ez az ami igazán elbűvölő Shakespeare világában.” – vallotta Martin Huba, az előadás rendezője. A sors és az ember kiszámíthatatlanságáról, a gyűlölet megfékezhetetlen természetéről beszél a komáromi előadás, mely látványvilágában (Díszlet: Jozef Ciller, jelmez: Peter Čanecký) nem a reneszánsz kort idézi, hanem közelebb lép a közönséghez, jelmezei arra utalnak, nem sok minden változott az elmúlt századokban.
Rómeó szerepében Béhr Mártont a pozsonyi Színházművészeti Egyetem harmadéves színészhallgatóját láthatják nézőink, Júliát viszont nem kell bemutatni közönségünket, Bárdos Judit alakítása őszinte, tiszta és mélységesen emberi.

További szerepekben: Bandor Éva (Júlia dajkája), Mokos Attila (Lőrinc barát), Szabó Viktor (Mercutio), Culka Ottó m. v. (Benvolio), Tóth Károly (Tybalt), Fabó Tibor (Capulet), Losonczi Kata m. v. (Lady Capulet), Olasz István (Páris), Skronka Tibor (Montague), Holocsy Krisztina (Lady Montague), Tóth Tibor (Escalus), Majorfalvi Bálint (Péter), Németh István (Patikárius), Bernáth Tamás (Sámson, Baltazár), Nagy László (Ábrahám, János barát).
Közreműködnek a komáromi Selye János Gimnázium valamint a Mariánum Egyházi Iskolaközpont diákjai: Bencsík Stefánia m. v., Bukovszky Orsi m. v., Édes Lili m. v., Kiss Dóri m. v., Pluhár Katica m. v., Reczai Betty m. v, Schlár Gréti m. v., Váradi Petra m. v., valamint a Wolf Fight Club tagjai: Farkas Péter m. v., Forgács Attila m. v., Kedro Nikolas m. v., Takács Márió m. v.
A Rómeó és Júlia bemutatójára 2017. március 24-én 19.00 órai kezdettel kerül sor a Komáromi Jókai Színházban.

Új bemutatónkhoz, illetve Shakespeare-hez kapcsolódnak azok a kísérőrendezvények is, melyek március hónapban kerülnek megrendezésre a Komáromi Jókai Színházban.
A bemutató előestéjén, március 23-án 18.00 órai kezdettel nyíló kiállítás címe Rómeó és Júlia gyerekszemmel, Szilva Ilona és Szilva Emőke vezetésével a Komáromi Művészeti Alapiskola diákjainak alkotásaiból készülő tárlatot a színház felső előcsarnokában tekinthetik meg az érdeklődők.

A Shakespeare nyomában címet viselő színháztörténeti vetélkedőt középiskolás diákok számára hirdettük meg, és két körön már túl vagyunk. 2017. március 31-én 10.00 órától kerül sor a végső megmérettetésre, a döntőre. Kilenc középiskolai csapat méri össze a tudását Shakespeare témában.

Ugyanezen a napon – a rendezvény zárásaként a Vasmacska Stúdiószínpadon 17.30 órai kezdettel Nádasdy Ádám Shakespeare-fordítóval, költővel, nyelvésszel beszélget Gazdag József. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Komáromi Jókai Színház

Szólj hozzá!