Kultúra Dél-komárom 2024. 04. 05.

Rubicon-est: Komárom-Újváros születése

Április 11-én csütörtökön 16 órakor a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban Rubicon-estre, Kerekasztal beszélgetésre várják az érdeklődőket.

A Rubicon Intézet országjáró sorozatában április 11-én, csütörtökön délután 16 órakor a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban (Igmándi út. 38) Rubicon-estet rendeznek, a Duna jobbpartján a két világháború közt kiépült Komárom-Újváros társadalmáról, közigazgatásáról, intézményeiről.

Az est folyamán olyan kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődök, hogy kik voltak a lakói, s hogyan vált várossá az új-szőnyi településrész; az ott működő ipartelepek, laktanyák mellett mikor, hol, hogyan épültek fel a város intézményei, lakóházai; hogyan nőtt népessége rövid 20-30 év alatt háromszorosára; kikből állt a városvezetés, amelynek élén 16 évig Alapy Gáspár polgármester állt; a trianoni Magyarország oktatás, tudomány, művészeti teljesítmények révén nemzetközileg elismert szellemi megújulásában milyen szerepet játszott Klebelsberg Kunó, a Bethlen-kormány minisztere, aki elvállalta a város országgyűlési képviselőségét; és milyen szerepet játszottak az Újváros gyors kiépülésében az egyházak és az iskolák?

Az egyórás beszélgetés résztvevői: Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója, Újváry Gábor a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár általános és tudományos főigazgató-helyettese és Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa, a Selye János Egyetem oktatója.

Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb 2024. április 10-én 12 óráig jelezze a timea.csorba@brdcomm.hu e-mail címen.