Mix 2018. 10. 24.

Selye gimisek a fáklyás felvonuláson

A hagyományokhoz híven idén ősszel is bekapcsolódott iskolánk a Gloria Victis – 1956 elnevezésű rendezvénysorozatába, melynek keretein belül iskolánkból 7 tanuló és egy kísérőtanár utazhatott el a Budapestre.

A rendezvényen 2500 Kárpát-medencei egyetemista és középiskolás vesz részt azzal a céllal, hogy tisztelegjenek 1956 hősei előtt és élményszerű ismereteket szerezzenek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.

A háromnapos rendezvény központi helyszíne a Műegyetem, programja azonban sok szálon fut. Ezen sokszínű programsorozat részét képzi az általunk minden évben látogatott fáklyás felvonulás is, mely a rendezvénysorozat csúcspontja.

Idén 9 órakor indultunk Komáromból autóbusszal a felvonulásra. Első utunk a rakpartra vezetett, ahol a szervezők egy meglepetés sétahajózással vártak bennünket, mely nagyjából 2 órát vett igénybe és ezalatt nagyszerű előadásokat hallgathattunk meg a Duna mindkét partján lévő épületekkel, látnivalókkal kapcsolatban.

A hajóút végén megkaptuk az ebédcsomagot is, melyet diákjaink a környéken ücsörgő hajléktalanoknak adományoztak, így szerezve számukra is igazi ünnepi hangulatot. Szívmelengető látvány volt a tanulóink önzetlen cselekedete és a hálától könnybe lábadt szemek látványa.

A délután 15 órakor kezdődő Műegyetemi ünnepséget követő a diákok, tanárok és az érdeklődő lelkes tömeg fáklyát ragadt, majd lobogó fáklyákkal elindultunk a Bem térre – a történelmi útvonalon. A menet útvonala: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér.

Nagyjából 1,5 óra korántsem erőltetett menetelés után a még izzó, helyenként égő fáklyáinkkal elérkezünk a koszorúzás helyszínére. A Bem téri megemlékezésen Bence Norbert kárpátaljai egyetemista szólalt fel a határon túli diákok nevében. Perceken belül őt követte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A koszorúk elhelyezését követően zárásképpen egy koncert kezdődött, melynek csak az elejét volt szerencsénk meghallgatni, mert sajnos haza kellett indulnunk.

Összefoglalva:

Az eseményen résztvevő 2500 fiatal a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolákban és egyetemeken működő ifjúsági szervezeteinek képviseletében érkezett a fővárosba. Magyarországról 800 középiskolás, Felvidékről 700, Erdélyből 550, Délvidékről 250, Kárpátaljáról 300 középiskolás és egyetemista vett részt az ünnepségsorozaton.

A Budapestre érkező diákok mellett 125 középiskola több mint 6000 diákja utazott egy másik Kárpát-medencei ország magyar közösségéhez ünnepelni, a Szövetség október 23-i Diákutaztatási Programjának támogatásával.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Rákóczi Szövetségnek, akik töretlenül azon dolgoznak, hogy a Kárpát-medencei magyarság összetartozás-tudata megmaradjon és erősödjön.

(Nagy András, tanár)