Oktatás 2024. 02. 21.

Selye gimisek nyerték a Curie Környezetvédelmi Emlékversenyt

A Curie Környezetvédelmi Emlékversenynek a versenykiírás szerint célja, hogy a versenyzők irányítottan figyeljék meg, ismerjék meg környezetüket, s váljanak környezettudatosakká. A versenyre háromfős csapatok nevezhettek be, és a területi döntőt három levelező forduló előzte meg.

Kezdőképen: (balról) Nagy Noémi, Csörgő Evelin, Gábor Balázs Máté, Kovács Zsuzsanna tanárnő, Csehy Flóra, Koczka Hanna és Gál Rebeka

Az első három fordulón a legmagasabb pontszámot elért és a területi döntőbe jutó tíz csapat között a Selye János Gimnázium két csapata is magas pontszámmal szerepelt, s ezúttal ismét megmérethette tudását. A 11–12. évfolyam kategóriájának csapata, Csörgő Evelin és Nagy Noémi a III.B-ből, valamint Gábor Balázs Máté a III.D osztályból, Kovács Zsuzsanna tanárnő felkészítésével az 1. helyen végzett, ezzel bekerült az országos szolnoki döntőbe, melynek időpontja 2024. április 27. Sikeresen szerepelt a versenyen a 9–10. évfolyam kategóriájának csapata is, Csehy Flóra, Gál Rebeka II.C osztályos tanulók, valamint Koczka Hanna a II.B-ből, szintén Kovács Zsuzsanna tanárnő felkészítésével.

(balról) Nagy Noémi, Csörgő Evelin és Gábor Balázs Máté

A területi döntőre 2024. február 19-én került sor a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának Biológia Tanszékén, ahol az Aggteleki Nemzeti Park, illetve a közlekedés és környezetvédelem témájában várt a csapatokra egy kitöltendő feladatsor, továbbá különböző kémiai anyagok voltak kikészítve számukra lombikokban, amelyek segítségével egy adott kísérletet kellett elvégezniük, majd írásos formában, kémiailag megmagyarázni a kísérlet segítségével létrejött reakciót. A feladatok teljesítéséhez 90 perc állt a csapatok rendelkezésére.

(balról) Csehy Flóra, Gál Rebeka és Koczka Hanna

A várva várt területi döntő nemcsak oktató jellegűnek, hanem teljes mértékben kreatívnak, szórakoztatónak és kifejezetten csapatépítőnek is bizonyult. A csapatok nevében szeretnék hatalmas köszönetet mondani Kovács Zsuzsanna tanárnőnek, aki mindenben segítette és támogatta a felkészülést. A verseny célja a környezettudatos magatartás kialakítása volt, s nagyon fontos, hogy a versenyen szerzett ismereteket képesek legyünk a gyakorlatban is alkalmazni, hiszen – ahogy Jane Goodall hangoztatta – „magunk mögött kell hagyni azt az arroganciát, hogy csak azért, mert olyan aggyal rendelkezünk, amellyel képesek vagyunk a Marsra utazó rakétákat tervezni, több jogunk van ezen a bolygón élni, mint egy polipnak. Fel kell ismernünk, hogy ennek a természeti világnak a részei vagyunk, és az életünk függ tőle.”

Csehy Flóra II.C
Kezdőképen: (balról) Nagy Noémi, Csörgő Evelin, Gábor Balázs Máté, Kovács Zsuzsanna tanárnő, Csehy Flóra, Koczka Hanna és Gál Rebeka