Oktatás 2024. 04. 08.

Selyés sikerek a szlovák nyelvű szavalóversenyeken

„A dolgok változnak. A vers örök.“ Még 2009-ben Párizsban a világ nyelvészei 8 év kutatás után kiadták a világ tíz legnehezebb és legkönnyebb nyelvének sorrendjét. Sok mindent figyelembe véve kiderült, hogy a világ legnehezebb nyelve a szlovák, utána rögtön a magyar következik. A világon egyedül a szlovák nyelvnek van 7 esete, kiemelt szava (i, y). A nehéz, bonyolult nyelvtani felépítése miatt nem csoda, miért is nehéz megtanulni az államnyelvet…

A magyar tanítási nyelvű iskolákban a szlovák nyelv és irodalom oktatása kulcsszerepet tölt be. A szlovák nyelv tanulása és tanítása azonban elképzelhetetlen az irodalom, a kultúra ismerete nélkül. Ezért a különböző szlovák nyelvű versenyek elsődleges célja az, hogy fejlesszük diákjaink szókincsét, nyelvi és kommunikáció készségét, megismertessük velük egy másik nép irodalmát és kultúráját, valamint szereplési lehetőséget adjunk azoknak a tanulóknak, akik szívesen osztják meg tehetségüket a közönség előtt.

Március 22-én a Selye János Gimnázium négy diákja jutott tovább a Hviezdoslavov Kubín szlovák szavalóverseny járási fordulójára, melyen a Komáromi járás szinte minden szlovák nyelvű alapiskolája képviseltette magát. A szavalóverseny járási fordulójáról ugyanúgy, mint idén már a körzeti fordulóról csak az első helyezettek jutnak a kerületi döntőbe. Érsekújvárba tehát csak a legjobbak mehetnek a Komáromi, a Lévai, a Nagytapolcsányi, az Érsekújvári és a Vágsellyei járásból. Hétfő délelőtt  mérkőztek meg egymással a versenyzők, szavalatukkal átadva lelkük egy részét a közönségnek, alaposan feladva ezzel a leckét a szakavatott és az előadó-művészet szigorú mércéjével mérő zsűrinek. Ugyan Baráth Ádám (I.A) második helyével, illetve Ördögh Zsófia (I.B) szintén a második helyével lecsúszott a kerületi megmérettetésről, de igazán büszkeség tölt el, hogy a májusi fordulóban Púchovská Lea (I.A) és Naňo Nimród (III.A) is szavalhat. Vagyis ez annyit jelent, hogy a Komáromi járást a 4. kategóriában versben és prózában is a MI gimnáziumunk diákjai képviselhetik idén is, 2024-ben megelőzve ezzel a szlovák nyelvű középiskolákat és a szlovák gimnáziumot is. Kezdőképen: Púchovská Lea, Baráth Ádám, Naňo Nimród és Ördögh Zsófia, a Hviezdoslavov Kubín járási fordulóján

Egy nappal később, március 23-án pedig kisprímósunk, Lendvay Karin (I.N) a zsüri 3. helyét szerezte meg, míg Senkulič Dézi (III.N) a Dobré slovo szlovák nyelvű szavalóverseny dobogójának képzeletbeli első helyére állhatott, úgyhogy április végén a kerületi fordulóban méretteti meg magát.

Lendvay Karin, dr. Králik Zsuzsanna tanárnő és Senkulič Dézi a Dobré slovo járási fordulóján

Ezeknek a gyerekeknek nem kell könyörögni, hogy szavaljanak, ami arra vall, hogy fontosnak tartják, hogy gyarapítsák általános műveltségüket. Szeretnénk ezzel hangsúlyt fektetni arra is, hogy a fiatalok megértsék a kölcsönös tolerancia és megbecsülés fontosságát, hogy ezúton válhasson a költészet egyfajta kapcsolódási ponttá, amely esetleg összeköthet minket. Summa summárum: ezek a tehetséges diákok ismét öregbítették iskolánk jó hírnevét, nagyon, de nagyon büszke vagyok rájuk. A kiváló eredményekhez diákjainknak gratulálunk, s a munkát természetesen folytatjuk tovább.

PaedDr.Králik Zsuzsanna, felkészítő tanár