Mix 2017. 12. 18.

Selyés sikerek az anyanyelvi és informatikai versenyeken

A Selye János Gimnázium diákjai a közelmúltban két versenyen is megmérettették magukat, s végül nagyszerű eredményekkel távoztak onnan. 

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége immár negyedik alkalommal hirdette meg az „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Mács József emlékversenye” elnevezésű, az általános és középiskolásoknak szóló versenyét. A verseny elsődleges célja az volt, hogy a diákság körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelv ápolását. Továbbá ily módon is szerettek volna a közelmúltban elhunyt felvidéki magyar íróra, Mács Józsefre emlékezni.

A szó- és szövegalkotási feladatok többek közt régi magyar szavak, szólások és közmondások jelentésének ismeretét és pontos használatát célozta meg. Emellett kommunikációs játékokkal is készültek a szervezők: helyzetgyakorlatok, activity, rögtönzött mesemondás, villámkérdések szerepeltek a feladatok közt.

A Selye János Gimnáziumot két csapat képviselte: Danczi Annamária tanárnő csapata: Juhász Eszter, Dékány Barbara, Vrábel Vanessa, Terbák Enikő (II.D), ill. Gažík Viktória, Finta Viktória (III.A), Szeder Enikő és Leszkó Dárius (VII.N) Spátay Adriana tanárnő felkészítettjei.

Az iskola diákjai 2017. december 12-én Nagymegyeren mérkőztek meg, összesen 15 középiskolai csapat versengett az ország három helyszínén. Az összesítés utáni eredmény alapján Szlovákiát a középiskolások kategóriájában Spátay Adriana tanárnő csapata – Gažík Viktória, Finta Viktória, Szeder Enikő és Leszkó Dárius – képviseli majd a magyarországi döntőben, mely Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában lesz 2018. március 9-én.

 

 

A Selye János Gimnázium idén nagyobb létszámban kapcsolódott be az iBobor – Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny magyarországi verziójába, az e-Hód versenybe, ahol alap- és középiskolás tanulók mérhetik össze tudásukat online.

A verseny rövid, gyorsan megoldható feladatokkal kelti fel az érdeklődést az informatika iránt, feloldja az informatikával kapcsolatos félelmeket, megmutatja az informatika területének sokszínűségét. A 15 feladatos online verseny alatt főleg igényes, logikai feladatokkal találkozhattak a diákok, melyek megoldására összesen 45 perc állt a rendelkezésükre.

A versenyen idén 164 iskola több mint 21 ezer diákja vett részt. A Selye János Gimnázium a maga 311 nevezett tanulójával a 12. legaktívabb iskola lett, míg a tanulók átlagpontszámának köszönhetően a lista első 30 iskolája közé sorolja az intézményt.

 

Legkimagaslóbb eredmények:

Kadét kategória, 5155 tanuló közül: Simonics Bence 1. hely, Keresztes Levente 4. hely.

Junior kategória, 7647 tanuló közül: Jánosdeák Márk (VI.N) 1. hely, Domonkos András (I.A) 1. hely, Vitálos Ágnes (I.A) 3. hely, Szabó Csilla (II.C) 3. hely, Farkas Csaba (II.A) 7. hely, Tóth Krisztián (I.A) 7. hely, Ölvecký Máté (II.C) 8. hely.

Senior kategória, 2027 tanuló közül: Markó Anna Erzsébet (III.A) 1. hely, Czöpek Valéria (IV.A) 3. hely, Dombi Gergely (III.A) 3. hely, Pongrácz Anna (IV.C) 3. hely, Bukor Benedek (VII.N) 4. hely, Édes Lili (IV.A) 6. hely, Hallman Gergely (III.A) 6. hely, Bánki Bence (IV.A) 8. hely, Kurcz Vanessa (III.B) 8. hely, Menyhárt Sára (III.A) 8. hely, Anyalai Richard (IV.A) 10. hely. (Az elért pontszám alapján több azonos helyezett is lett.)

(Szia Komárom, Spátay Adriana és Nagy András nyomán)