Mix 2018. 08. 06.

A szoptatás népszerűsítéséért vonulnak utcára városunk anyukái

Városunk is bekapcsolódik az anyatejes táplálás népszerűsítésébe az ERGO Hordozós Klub “Séta a szoptatásért” elnevezésű eseményével augusztus 7-én.

1992-ben azért jelölték ki augusztus első hetét az anyatejes táplálás világhetévé, hogy felhívják a figyelmet a szoptatás fontosságára, előnyeire, tájékoztassanak a felmerülő problémákról.  A szoptatás jelentőségét olyan nagy világszervezetek támogatják, mint az UNICEF és a WHO. Utóbbi szervezet ajánlása a baba fél éves koráig kizárólagos anyatejes táplálás, majd a szoptatás folytatása a gyermek két éves koráig. A baba legjobb tápláléka ugyanis -a rengeteg tápszerreklám ellenére- az anyatej. A gyermekek egészségét már a születésük utáni első órákban meg lehet alapozni. Ezt a szaknyelv “arany órának” hívja, amikor az anya és a baba közvetlen (bőr-bőr) kontaktusban van, és a szoptatás megvalósulhat. Ezt városunk kórháza is támogatja, a Komáromban megszületendő babáknak esélye van ezzel a hatalmas előnnyel indulni az életben.

Viszonylag kevés szó esik arról, hogy a szoptatás nem csak a babának, de az anyukának is előnyére válik. Csökkenti a petefészek- és mellrák, valamint a szív- és cukorbetegség kialakulásának esélyét.

“Sajnos az utóbbi 15 évben az anyatejes táplálás aránya csökkenő tendenciát mutat, ezért döntöttünk úgy, hogy kiállunk a szoptatás mellett, és egy sétával népszerűsítjük ezt a természetes táplálási módot. Bárki csatlakozhat hozzánk, akinek fontos a téma. A séta végén Ringató foglalkozást tartunk, és az érdeklődők feltehetik kérdéseiket egy szoptatási tanácsadónak is” – tájékoztatott minket az esemény szervezője, Szegi Aranka, az ERGO Hordozós Klub vezetője.

Az esemény megtalálható a Facebookon is.