Régió 2013. 09. 06.

Szemüveget hord? Írassa be a jogosítványába!

Ha ugyanis ezt elmulasztja, a közúti ellenőrzésnél 60 €-val lesz könnyebb a pénztárcája. Mivel ezt a tényt sokan figyelmen kívül hagyják, vagy éppen nem tulajdonítanak elég figyelmet ennek a lényeges kérdésnek, nem árt megismételni néhány erre vonatkozó információt.
A szabályozás ugyan már évekkel korábban hatályba lépett, de eddig a rend őrei nem tulajdonítottak különösebb figyelmet ennek a kérdésnek, így a gépkocsivezetők nagyobb része szinte nem is tudott róla. Aztán történt néhány precedens értékűnek mondható – bár nem meglepő – bírságolás, ami újra felszínre hozta a szabályozás újraismétlésének szükségességét.
Azok a gépkocsivezetők, akik kénytelenek ezt az egészségügyi segédeszközt használni, feltétlenül ellenőrizzék le, vajon a jogosítványukban ez a tény be van-e jegyezve. Amennyiben nincs, úgy a jogosítványuk érvénytelen. Míg az egykori, rózsaszínű jogosítványban „szemüveg”, illetve „kontaktlencse” bejegyzést lehetett olvasni, addig az új jogosítványokban ezt a két segédeszközt kódokkal jelölik be:
Szemüveg: 01.01, Kontaktlencse: 01.06
Akik új jogosítványt igényelnek, azoknál egyszerű a megoldás, hiszen annak kiadása előtt be kell nyújtaniuk a szakorvosi igazolást, amelynek eredményét a közlekedés-rendészet beírja a gépkocsivezető személyi kártyájába, és természetesen a jogosítványba. Ha onnan ez az adat hiányzik, úgy a jogosítvány érvénytelen. A 60 €-s bírságot tehát a rendőrség az érvénytelen jogosítvánnyal való közlekedés címén szabja ki. A régi jogosítványok újracserélésénél ezeknek az adatoknak be kellett volna kerülniük az új jogosítványokba, de sajnos, ez nem minden esetben történt meg. Így előfordulhat az is – minthogy gyakorta elő is fordul –, hogy a szemüveget vagy kontaktlencsét viselő gépkocsivezetőt megbírságolják a már említett hiányosság miatt. Még akkor is, ha ezt a bejegyzést a közlekedésrendészetnek saját hatáskörén belül kellett volna megtennie!?
Mi tehát a teendő, hogy elkerüljük az ebből eredendő kellemetlenségeket? Nos, amennyiben orvosi előírásra használnak szemüveget vagy kontaktlencsét, de ez nincs bejegyezve jogosítványukban, ha lehet, nagyon gyorsan látogassák meg körzeti orvosukat egy igazolásért, amelynek alapján a közlekedés-rendészet kiadja új jogosítványukat, a már említett kódok egyikével kibővítve. Ez tehát azokra a gépkocsivezetőkre vonatkozik, akik használnak szemüveget. A „van sapkája – nincs sapkája” elmélet mentén haladva, azonban vigyázni kell a másik esetre is, amikor a jogosítványban be van jelölve az említett kód, de valamilyen oknál fogva (például műtét után) a gépkocsivezető vezetés közben nem használja szemüvegét. A bírságot nagy valószínűséggel nem fogja elkerülni. Az orvosi igazolások kiadásának terén is van kisebb káosz, mivel az orvosok sem egységesen ítélik meg az igazolás kiadásának formáját. Egyik munkatársunk probléma nélkül megkapta a kért igazolást, viszont egy másik, betelefonáló olvasónk elmondta, hogy körzeti orvosa a rendőrségre irányította formanyomtatványért. Sőt, az sem kizárható, hogy némely körzeti orvos elküldi a kérelmezőt szakorvosi vizsgálatra. Jó lenne tehát, ha ebben a kérdésben is születne egységes megoldás, hogy egy egyszerűnek tűnő dologból ne legyen a későbbiekben többnapos zarándoklás az orvosi rendelők között.
Mit történik akkor, ha például sokéves vezetés után romlik meg a gépkocsivezető látása? A szemüveget felíró szakorvos 5 munkanapon belül köteles ezt a tényt jelenteni a közlekedés-rendészetnek, ugyanezt a gépkocsivezető is köteles megtenni 7 munkanapon belül. Ezután a közlekedés-rendészet kiadja a már kóddal ellátott új jogosítványt.
Az egész történet fonáksága, hogy bár a törvény bejelentési kötelezettséget hárít ránk, orvosi vizsgálatra senkit nem kötelez, kivéve a hivatásos gépkocsivezetőket. A 18 és 65 év közötti „amatőr” gépkocsivezetők ebben a kérdésben tehát a hatóság látókörén kívül vannak, hacsak nem az említett szemüvegek kérdését vesszük alapul.
DELTA

Szólj hozzá!