Mix 2024. 05. 21.

Szenvedéllyel készült egyedi bútorok születnek a Tuška házaspár csallóközaranyosi műhelyében

A Csallóközaranyoson élő Tuška család immár 2017 óta készíti a szebbnél szebb egyedi bútorokat, szekrényeket és egyéb, fából készült remekműveket. A családi vállalkozásként működő Unique P&R vállalkozás kiemelt figyelmet szentel ügyfelei igényeire, melynek köszönhetően egyre többen keresik fel őket személyes ajánlások útján.

Az aztalosként tevékenykedő Tuška Pál hosszú évek során sajátította el szakmája minden csínját-bínját. Habár már tanulmányait is ezen a területen végezte és fiatal kora óta asztalosként keresi kenyerét, családja is nagy szerepet játszott életútjában: „Szó szerint a fa mellett nőttem fel: szüleim is asztalosnak vannak kitanulva, akárcsak nagybátyám. De ennek ellenére soha, senki nem erőltette, hogy én is asztalos legyek. Természetes volt, hogy kiskoromtól kezdve bejártam a műhelybe. Talán egyrészt ezért is tudott így megfogni és ezért is tudom a mai napig szívvel-lélekkel csinálni a munkám. Habár a bútorlapokból készült dolgok iránt, részben az olcsóbb árfekvése miatt is több megrendelésünk érkezik, a mai napig nagy örömmel tölt el, ha masszív fával dolgozhatok. Erre is tanultam ki anno, 18 évig csak azzal dolgoztam, így ez egy örök szerelem marad számomra – emlékezett vissza a korai évekre Tuška Pál.

Pali már tanulmányait is asztalosként végezte, majd értékes tapasztalatokat szerzett a komáromi hajógyárban és néhány kisebb vállalkozásnál is, mígnem végül úgy döntött, a „maga ura“ lesz és megnyitja saját vállalkozását. Törekvéseiben tökéletes partnerre talált párjában és feleségében, aki örömmel vetette bele magát az új kihívásokba és már a kezdetektől segítő kezet nyújtott férjének: „Kapcsolatunk elején is az volt az egyik randiprogram, hogy ültem mellette a műhelyben és néztem, ahogy dolgozik (nevet). Számomra is érdekes volt. Így, amikor Pali úgy döntött, saját vállalkozást nyit, természetes volt, hogy én is kiveszem a részem belőle. Előtte évekig könyveltem, szóval a könyvelés részét magamra vállaltam, de összességében is egyre jobban beletanulok a szakmába. Egyszerűbb dolgokat, mint például fiókokat már szinte egyedül is meg tudok csinálni (nevet)“ – avatott be a Unique P&R asztalos vállalkozás másik alappillére, Réka, aki rendszerint a bútorok összeszerelése során is férjével tart.

Vállalkozásukat így kizárólag ők ketten, Pali és Réka alkotják, de nem is terveznek rajta nagyobb mértékben változtatni. Pali hitvallása ugyanis az, hogy az igazi értéket az egyedi, kézzel készített dolgok képviselik igazán. „Nincs olyan vízió a fejemben, hogy egy hatalmas hangárban, hatalmas gépekkel és több száz alkalmazottal végezzem a munkát. Ebből a szempontból »régi iskola« vagyok.

Számomra a kézzel készült dolgoknak van igazán nagy értékük. Hiszen így minden egyes darab, még ha némely bútorok hasonlítanak is egymásra, mégis egyedi.

Ezt a filozófiát keresem minden egyes emberben, akivel közreműködök. Ezért is van az, hogy az összes alapanyagot, amit a munkáimhoz szerzek, helyi emberektől és kisvállalkozóktól szerzek be. Miért vásárolnék egy multitól, ha ilyen formán is támogathatom a helyi embereket? Ráadásul, aki úgymond kicsiben csinálja, sokkal jobban odafigyel arra, hogy mit ad ki a kezéből“ – mesélt filozófiájáról Pali.

Pali régebbi és leendő ügyfeleire is kiemelten odafigyel, aminek köszönhetően minden megrendelés egyéni törődést kap.Minden egyes ügyféllel külön foglalkozom. Szeretek leülni és elbeszélgetni az emberekkel, megismerni őket kicsit. Az ugyanis a tapasztalatom, hogy

amikor sikerül megteremteni a közvetlen hangulatot, abból születnek meg az igazán szép munkák.

 Már többször is előfordult, hogy egy-egy ügyfélből barát lett. Ha sokat dolgozol emberekkel, egy idő után könnyen rá tudsz érezni a stílusukra. Például nem fogom senkire ráerőltetni a full modern, magas fényű bútort, ha látom rajta, hogy a kicsit retrósabb stílust kedveli. De bizony olyan is előfordult már, hogy egy ügyfél határozott elképzeléssel jött, de nekem valamiért volt egy olyan érzésem, hogy lehet, egy kicsit más stílus jobban passzolna hozzá. Ezért egy látványterv helyett rögtön kettőt készítettem: egyet az ő elképzelései alapján, egyet pedig az alapján, ami szerintem jobban illene hozzá. Végül pedig annyira megtetszett neki az én verzióm, hogy abból született meg a kész termék“ – mesélt tapasztalatairól Pali, aki az asztalok, ágyak, szekrények és konyhabútorok mellett többek között egyedi pergolák és kerti pavilonok készítését is örömmel vállalja.

A Tuška család azt is elárulta, szerintük mi a titka, hogy az évek alatt egy rendkívül elégedett ügyfélkört tudtak kiépíteni, és, hogy az emberek nagy szeretettel ajánlják őket ismerőseiknek: „Magánvállalkozóként megtaláltam a tökéletes nyugalmat a napi teendőkben. Feszültség nélkül, jól telik a nap, azt csinálhatom, amit szeretek, azzal, akit szeretek és Réka segítségének köszönhetően lehetőségem van arra, hogy maximálisan a munkámra koncentráljak. Merem hinni, hogy ezt a fajta odafigyelést ügyfeleim is érzik rajtam és a munkám eredménye is visszaadja ezt. Annál nagyobb öröm pedig nem kell, amikor átadok egy olyan munkát, amibe igyekszem a legjobb tudásomat belerakni és látom az őszinte mosolyt az ügyfél arcán, hogy neki is tetszik. Ez valami csodálatos érzés – mondta el végezetül Tuška Pál.

A Tuška család örömmel várja azok jelentkezését, akik egyedi, kézzel készített bútorokkal szeretnék gazdagítani otthonukat. A Unique P&R asztalos vállalkozás megtalálható a Facebook-on is, de az érdeklődéseket a +421 944 083 442-es telefonszámon is várják.