Oktatás 2023. 04. 20.

Szép selyés eredmények születtek a szlovák versenyeken

Április 17-én rendezték meg az oktatásügyi minisztérium által meghirdetett Poznaj slovenskú reč – Ismerd meg a szlovák nyelvet kerületi fordulóját Érsekújvárban. Ez a nyelvművelő verseny az egyik legismertebb, már hagyományokkal rendelkező a magyar tannyelvű iskolák diákjai számára.

Mint szint minden megmérettetés elsőrangú küldetése a tehetséggondozás, valamint pozitív hozzáállás kialakítása a szlovák nyelvtanulásban. A kerületi fordulón már olyan diákok mérik össze erejüket, akik mindegyike folyékonyan beszél szlovákul, épp ezért a kommunikációs képességek mellett nemcsak kreativitásukról kell bizonyságot tenniük egy szövegalkotási feladaton keresztül, hanem minél tökéletesebben kell reprodukálniuk egy kétoldalas sokszor szakszavakkal teli szöveget.

A komáromi Selye János Gimnáziumot Csaplár Márton, III.A osztályos tanuló képviselte, aki az előkelő 4. helyezést érte el.

Naňo Nimród László (II.A) és Presinszky Emma (I.B) egy nappal később szintén Érsekújvárban képviselte gimnáziumunkat a szlovák tannyelvű alapiskolák legrangosabb szavalóversenyén, a 69. Hviezdoslavov Kubínon. Tudom, sokszor írtam már, hogy mennyire nehéz idáig eljutni, hiszen a körzeti fordulóról is már csak az első helyezett jut tovább! Higgyék el, nagyon nehéz és rengeteg munka van mögötte! Mi, magyarok mégis évről évre magunk mögé parancsoljuk a körzeti és járási fordulón a szlovák tanulókat. Ezért is büszkélkedem minden évben, ha eljutunk a kerületig. Itt már olyan tehetséges diákokkal szavalhatnak szavalóink, akik konzervatóriumba járnak, illetve szlovák színjátszó kör tagjai. Idén is innen többen készülnek majd a pozsonyi Színművészeti Főiskolára. A kerületi verseny idei hozadéka Emmánk különdíja, ami óriási eredménynek számít ebben a szoros mezőnyben.”

„Summa summárum: ezek a tehetséges, alázatos diákok ismét öregbítették iskolánk jó hírnevét, nagyon, de nagyon büszke vagyok rájuk. A kiváló eredményekhez diákjainknak gratulálunk, a munkát természetesen folytatjuk tovább,” Králik Zsuzsanna, felkészítő tanár.