Város Dél-komárom 2019. 12. 03.

Szerkezetkész a híd! Összeért a magyar és szlovák oldal!

Ma reggel összeért az új komáromi Duna-híd magyarországi és szlovákiai oldala. A szakemberek behelyezték az utolsó szerkezeti elemet is.

Egy új közúti, Észak-Komáromot és Dél-Komáromot összekapcsoló híd építésének lehetősége még az ezredforduló előtt merült fel. Az igény elsősorban gazdasági természetű volt, hiszen Komárom stratégiai helyen, Győr és Budapest, valamint Érsekújvár és Székesfehérvár között félúton fekszik; fontos tranzitcsomópont. A beruházást forgalomtechnikai okok is mozgatták, hiszen a dél-komáromi ipari park nagyszámú munkaerőt vonz északról, ez pedig minden korábbinál nagyobb forgalomnövekedést, zaj és porterhelést jelentett nemcsak a városlakók, de a több mint 120 éves Erzsébet híd számára is. Ez utóbbi hidat ugyan bő egy évtizede felújították, de rajta 22 tonnás súlykorlátozás van érvényben, emiatt a két ország közti teherforgalom csak nagy kerülővel, Vámosszabadi illetve Esztergom felé kerülve keresztezheti a Dunát.

A most épülő híd teherbírása már lehetővé fogja tenni a nehézgépjármű-forgalom átvezetését, így tehermentesítheti a belvárosok átmenő forgalmát, valamint az Erzsébet-hidat.

A tervezés

Az építés előkészítésének kezdetén a híd helyének kijelölése jelentette a legnagyobb problémát, hiszen azt egy elkerülő úttal be kellett kapcsolni a már meglévő úthálózatba. Többfordulós egyeztetés után végül a nyugati nyomvonalváltozatban sikerült megállapodni, így az új közúti, gyalogos és kerékpáros forgalmat is biztosító Duna-híd a magyar oldalon időközben megépült 131-es főút, és ezáltal a déli elkerülő út meghosszabbítása lesz; míg a szlovák oldalon az I/63. számú úthoz csatlakozik majd be.

Az INTERREG programban 2006-ban Észak- és Dél-Komárom támogatást kapott a tervezett új Duna-híddal kapcsolatos munkákra. A két ország összesen. 1,8 millió € támogatást nyert el, amelyből 2006 márciusától kezdődően közösen valósították meg az előkészítő tervezési feladatokat. A 2007-ig elkészített tervek alapján az új komáromi híd ferde-kábeles közúti Duna-híd lesz.

Az átkelő építése néhány év kihagyás után új lendületet vett 2011 és 2012 között. Az államközi szerződések előkészítését, valamint a kétoldali munkabizottságok üléseit 2012. október 3-án Pilisszentkereszten véglegesítette az Orbán Viktor és Robert Fico miniszterelnökök által aláírt megállapodás.

2013. november 27-én tartotta első ülését az új Duna-híd építési feladatait összehangoló kétoldalú szakértői munkacsoport.

2016 januárjában ismertették, hogy a beruházás vezető partnere Magyarország. Februárban jelentették be, hogy a projekt megkapta a támogatást az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretéből.

2017 májusában vált ismertté, hogy megkezdődhet a komáromi új Duna híd építése. A kivitelezés nettó összege mintegy 28 milliárd forint.

Keszegh Béla észak- és dr. Molnár Attila dél-komáromi polgármesterek egyaránt hangsúlyozták, hogy a híd olyan mértékű fellendülést hozhat a város és a térség életében, amelyet jelenleg még el sem tudunk képzelni. A következő évek, évtizedek a hídnak köszönhetően minden bizonnyal a gazdasági, turisztikai és társadalmi kapcsolatok erősödéséről fognak szólni.

Összeért a Duna-híd ?

Közzétette: Szia Komárom – 2019. december 3., kedd