Kultúra 2017. 05. 15.

Színház reggeltől hajnalig

Két felnőttszínjátszó-csoport és kilenc diákszínjátszó együttes mutatkozik be június közepén, négy napon keresztül a Naszlady Éva budapesti színésznő, drámapedagógus, Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház dramaturgja, Czajlik József kassai színházigazgató, rendező, Hizsnyan Géza színházi szakember, publicista, kritikus, és Száz Pál író, publicista alkotta szakmai zsűri és a közönség előtt az 54. Jókai Napokon.

A jókai színjátszók László Miklós: Illatszertár című színművét adják majd elő, a Zsákszínház Csehovot hoz, a Medvét. A pozsonyi DunArts Diákszínpad Szentivánéji álmot álmodik újjá, a galántai diákok Paprikáskrumplit tálalnak, a dunaszerdahelyi Novus Ortus Diákszínpad Frank Wedekinddel drámát mesél. A dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad novellák színpadi változatával gyakorol (Ön)kontrollt. Komáromból a Marianum Brazilt mutat egy film alapján. A lovakat lelövik, ugye? Kérdezi a Vidám Iparisták Színjátszó Társulata. Hambi-pipőkét ad a GIMISz Diákszínpad. A nagy füzet című színdarabot hozza a füleki Apropó Kisszínpad, és a Nagy Testvér mindent lát az idén a rozsnyói G.I.K.SZ.E.R Színjátszó Csoportban.

Jön a budapesti Nézőművészeti KFT. a „Nézőművészeti főiskola” című előadással, Bandor Éva Jászai Mari-díjas és Olasz István színészek a SZER-ELEM-EZ? című összeállítással, Lajos András pedig Soóky László „Egy disznótor pontos leírása” című mesélő színházának ősbemutatóját tartja a fesztiválon. És kísérőprogram lesz az őrsújfalui ÉS?! Színház „A helység kalapácsa” című produkciója is, Szabó Csilla vadonatúj rendezésében, új szereposztásban, a városi művelődési központ melletti parkban.

A fesztiválklubban III. Jókai Slam Poetry Bajnokság és bemutató, Laboda Róbert felléptével, a Ghymesy Igricek és Ahogy esik, úgy puffan várja a fesztivállakókat. Június közepén négy napig megint a felvidéki magyar színjátszás mekkája lesz Komárom.

Csak süssön a Nap!

Jókai Napok Média
Fotó: Kádek Péter. A fotókon a tavalyi fesztivál pillanatai