Város 2022. 06. 23.

Színvonalasabb lesz a sürgősségi betegellátás városunkban – átadták az új sürgősségi központot

Csütörtökön (2022. jún. 23) hivatalosan átadták a komáromi kórház (SK) új sürgősségi osztályát. A 11,2 millió euróért felépített, korszerű kórházrész eleget tesz a sürgősségi ellátás legszigorúbb, európai kritériumainak is. A pavilon augusztus elején nyílik meg a betegek számára.

Nem csak a felvétel lesz sokkal gyorsabb, de a legmodernebb eszközökkel valósul majd meg mind a diagnosztika, mind az életmentő orvosi beavatkozások. Központosították az egyes osztályok sürgősségi ellátását, valamint a panaszok súlyossága szerint tudják fogadni a betegeket.

Ugyanakkor, mivel az új épületrész a nőgyógyászati és belgyógyászati pavilonok között épült meg, illetve összeköttetésben áll a sebészettel, mind a betegek, mind az orvosok, ápolók a gyorsan és kényelmesen eljuthatnak a szükséges osztályra.

Legfőbb előnyök:

  • a betegek felvételének központosítása – azaz akár a saját lábukon, akár mentővel érkező betegek egy helyen jelentkeznek, innen kerülnek majd az egyes osztályokra tüneteik alapján
  • a pácienseket elkülönítve tudják fogadni a panaszaik súlyossága szerint.
  • három különálló épületrész összeköttetése: sebészeti-nőgyógyászati pavilon – új sürgősségi központ – belgyógyászat
  • a betegek azonnali elszállításának lehetősége a műtőkbe, biztonságosan, egy nem nyilvános részen keresztül.

A komáromi járás betegei számára az is rendkívül fontos, milyen felszereltség várja őket a sürgősségen. A központot 12 mobil kórházi ággyal, 9 vizsgálati ággyal, 3 szállítóággyal látták el, és 3 műtőhelyiséggel rendelkezik. Ezenkívül mennyezeti és mozgatható röntgenek, ehhez kapcsolódó diagosztikai állomás, ultraszonográf, CT, az élettani funkciók központi monitorozására alkalmas eszköz, 4 aneszteziológiai eszköz, 5 defibrillátor és 2 műtőtorony áll rendelkezésre a betegek megfelelő kivizsgálása érdekében.

Azonban ezeket az eszközöket instalálni kell, ezért csak augusztus elején nyílik meg a pavilon a betegek számára.

A közel 11,2 millió eurós befektetés nagy része (8,2 millió EUR) pályázati pénzből volt fedezve, de a működtető AGEL vállalat állta a fennmaradó részt. A megyei önkormányzat támogatásával, közel 90 ezer eurós összegből szépülhet meg az új pavilon környéke: rendbe tették a környező zöld területet, és kültéri bútorokat is elhelyeztek.

Az új épület keresztapjai Erik Vlček hatszoros olimpikon és Marcel Forgáč rádiós személyiség lettek.

Forrás: Agel sajtóhír, Új Szó, Komárom Város FB oldala