Mix 2019. 03. 26.

Szlovák és német nyelvi sikerek a Selye János Gimnáziumban

A Selye gimnazisták a szlovák versenyeken is eredményesek

A szlovák nyelvi versenyek között az Ismerd meg a szlovák nyelvet verseny járási fordulója volt az első a sorban, ahonnan Csémy Marianna tanárnő két tanulója jutott tovább a kerületi versenyre. Majd következett a Hviezdoslavov Kubín szlovák nyelvű szavalóverseny, melyen a Komáromi járás szinte minden szlovák nyelvű alapiskolája képviseltette magát. Igazi büszkeséggel tölt el mindannyiunkat, hogy idén két diákunk, vers kategóriában a kvintós Bangha Roland és prózában pedig a 3.C osztályos Králik Máté, a szlovák tanítási nyelvű középiskolák diákjait megelőzve az 1. helyen végeztek a szavalóverseny járási fordulójában, ahonnan csak az első helyezettek jutnak a lévai kerületi döntőbe. Fiala Tímea kvartós diákunk épphogy lecsúszott az első helyről, a nagyon szép második helyen végzett a harmadik kategóriában. A „nagygimiseink“ is helytálltak: Száraz Viktória a második helyen, Bencz Bálint és Szabó Alexandra pedig a harmadik helyen végzett.

A Dobré slovo – Jó szó járási fordulójára, amely a Nyitrai kerület magyar alapiskoláinak szlovák nyelvű szavalóversenye, március 21-én a tavasz első napján került sor. Gimnáziumunkat négy kisgimis képviselte, ahol a szakmai zsűri szintén a szövegválasztást, a kiejtést, a hangsúlyozást, és nem utolsósorban az előadás összhatását értékelte. Elárulom, a gyerekeknek igazán „fel kell kötniük a nadrágot“, idén a szavalók nagyon kitettek magukért. Egyik előadás jobb volt a másiknál. Büszkén írhatom, itt is a legjobbak között voltunk, Hevesi Dániel prímós és Stirber Bianka terciós diákunk a második helyet, Fiala Tímea kvartós diákunk pedig a harmadik helyet tudhatja magáénak. Tehát áprilisban várnak ránk az újabb megmérettetések.

A magyar iskolák annak ellenére érnek el újra és újra kiváló eredményeket, hogy hátrányban vannak a szlovák anyanyelvűekkel szemben. Ez egy újabb érv arra, hogy a magyar iskolában is lehet megfelelő a szlovákoktatás szintje, fel tudjuk venni a versenyt a szlovák iskolákkal még a szavalóversenyeken is. Gratulálok diákjainknak, további sikereket kívánva

(Králik Zsuzsanna felkészítő tanár)

SJG: 1. hely az országos németolimpián

2019. március 18-án zajlott a németolimpia országos fordulója Pozsonyban, amelyen az egyes kerületeket hét kategóriában egy-egy diák képviselte. Az 1B kategóriában Kovarčík Beáta (IV.N), iskolánk, a komáromi Selye János Gimnázium tanulója képviselhette a nyitrai kerületet, miután februárban megnyerte a kerületi fordulót. Bea az írásbeli és szóbeli részből álló versenyen a lehetséges 100 pontból 98-at szerzett, s ezzel nemcsak saját kategóriájának, hanem az egész versenynek (55 versenyző) a legsikeresebb résztvevője lett. Az országos első helyet jelentő aranyérmet a Német Szövetségi Köztársaság pozsonyi nagykövetétől vette át, aki beszédében hangsúlyozta az idegen nyelveken való kommunikáció fontosságát egy erősebb Európa érdekében. A díjkiosztón tiszteletét tette még az osztrák nagykövetasszony, az iskolaügyi minisztérium egy képviselője, a Goethe Intézet vezetője és Henßen úr, a DSD program szlovákiai koordinátora. Ő adta át „aranyérmesünknek” az egy hónapos berlini ösztöndíjat, ami külön elismerésnek számít.

Kovarčík Bea testvérének, Sárának (VII.N) nyomdokába lépett, hiszen mindkettejüknek számos oklevele van a különböző nyelvi versenyeken való sikeres szereplésekről. (Sára többek között két évvel ezelőtt az országos verseny 2. helyezettje volt.) Bea kitűnő tanuló, kedvenc tantárgyai még az angol és a szlovák, amelyet „apanyelvi” szinten beszél. A tanulás mellett azonban jut ideje a sportolásra is: szabadidejében röplabdázik és lovagol. Éppen erről a hobbiról fog szólni dolgozata is, amelyet a jövő héten véd meg a DSD I. nyelvvizsga szóbeli részében. Az írásbeli a múlt héten volt.

Kovarčík Bea nagyon tehetséges diáklány, akinek kedvessége, szerénysége és szorgalma példaképül állítható diáktársai elé. Tájékozottsága, tudása sokkal nagyobb, mint a legtöbb kortársáé. Jártas a német kultúrában is, véleményt tud alkotni, érvelni, és mindezt akár német nyelven is. Bea német nyelvtudását már kiskorában, tévéműsorok és gyermekmesék révén alapozta meg. Az osztályában zajló heti két németórába azonban a nagy szintkülönbség ellenére is mindig aktívan bekapcsolódik. Ő természetesen jóval nehezebb feladatokat kap, mint társai. Így szókincsfejlesztő és nyelvtani feladatok, szövegértési és hallásgyakorlatok várják őt az órákon, de örömmel vesz részt a közös projektmunkákban, kreatív feladatokban is. Nem sajnálja a szabadidőt a gyakori délutáni és hétvégi felkészülésekre sem.

Az országos németolimpia nagy kihívás volt, s az elért eredményre nagyon büszkék vagyunk. Beátának szeretettel gratulálunk az 1. helyhez!

(Szénássy Edit, felkészítő tanár)

 

Szólj hozzá!