Gazdaság 2024. 06. 19.

Három országot átívelő projekt, egy közös cél – sikeres életpályát minél több fiatal számára

Pályaorientáció, munkakeresés, vállalkozóvá válás – e három alappillér mentén működik az a küldetés, melyben a felvidéki TANDEM, a magyarországi Játszótér Alapítvány és a székelyudvarhelyi Harghita Business Center együttműködik. A cél egy kollektív, generációs edukálás, hogy minél több fiatalt sikerüljön a jelen generációból sikerre nevelni. És ennek az apropóján látogattunk el mi is egy komáromi rendezvényükre.

A TANDEM szakmai vezetőjével, Molnár Krisztával, Papp Zoltánnal, a Játszótér Alapítványtól és Borvák Mária borásszal beszélgettünk, mielőtt még bevetették volna magukat a játékos borvacsora kalandozásába. Meséltek a projekt alakulásáról, tervekről, a rendezvény pontjairól. „Az Iránytű módszertani kiadvány a pályaorientáció, a munkakeresés és a vállalkozóvá válás folyamatán kísér végig. Az ezen alapuló gyakorlati elemek kidolgozása zajlik most épp. A TANDEM célja a komáromi rendezvénnyel, hogy a projektpartnereknek is átadjuk a pályaorientációval kapcsolatos tapasztalatainkat, gyakorlati megoldásainkat” – avatott be Molnár Kriszta, a TANDEM n.o. képviselőjeként.

Háromnapos rendezvény és annak egyes állomásai

  • A Bott Pékségben elköltött reggelivel indult a sorozat, ahol a tulajdonosok a maguk története, kihívásaik és küldetésük által adták át, mennyire szívügy számukra a régi fajta búzák megszerettetése az emberekkel.
  • Ide csatlakozott Finta Alexandra, TheArtMother, aki a nem épp hagyományos vállalkozói útjáról mesélt. A jelenleg világszinten ismert és elismert digitális rajzoktató pedagógusból váltott haladó gondolkodásmódra, és volt bátorsága olyan utakra lépni, amelyben megkérdőjelezett rengeteg sztereotípiát, negatív hiedelmet saját magával és a rendelkezésre álló lehetőségeivel kapcsolatban is. 
  • A Pons Danubii innovációs központjába is ellátogatott a csapat, ahol előremutató, hipermodern eszközökkel lehet barátkozni, azokat kipróbálni és akár kibérelni is.
  • Nem maradt ki az erdőfürdőzés sem, melyet kültéri pályaorientációs gyakorlatokkal kötöttek egybe egyenesen a TANDEM készletéből.
  • Nagy Károly, a Kcontroll Személyi Ügynökség tulajdonosa a munkaerőpiac helyi sajátosságairól mesélt a vendégeknek. 
  • A közös fejlesztő munka megkoronázásaként pedig Borvák Mária játékos borkóstolóját élvezhették a résztvevők.

Borvacsora, ahol összefonódik a bor az élettörténésekkel

Az élményközpontú folyamatok ugyanis, melyekkel az említett három szervezet dolgozik, nem csak a rendezvény záróakkordját jellemezték – a kapcsolódó egyesületek mindennapi működését is átitatja ez a játékosság. Az innovatív módszer pedig működik. „A formális, pad mögött ülő oktatási metóduson felülemelkedve

próbálunk nyitott szemléletű pedagógusokat, fiatalokkal foglalkozó szakembereket, esetleg olyan szakközépiskola képviselőit egyaránt megszólítani, akik diákjainál a vállalkozás később opció lehet.

De szükség van ugyanúgy a pályaorientáció iránt elkötelezett osztályfőnökökre is, akik hajlandóak időt szánni e fontos témának. Tehát úgymond olyan képzőket képzünk elképzelésünk szerint, akik elrugaszkodva a megszokottól valami másra, hatékonyabbra, izgalmasabbra vágynak” – Papp Zoli így jellemezte a jelenleg zajló, második felvonásos projektmunkát. „A harmadik fázis szeptemberben indul, ekkor tesztelni fogjuk a kiadvány alapján a jelenleg gyakorlatban kidolgozandó módszereket. Ezekre majd lehet is jelentkezni.”

S hogy Marika hogy oldotta meg a különleges borkóstoló tartására szóló felkérést? Az eddigi útját, tapasztalatait a borokon keresztül mutatta be, és erre buzdította a résztvevőket is. „Ahogy válogattam össze a tételeket, végiggondoltam, mi történhet időközben az emberrel a vállalkozása építgetése során, milyen problémákkal szembesülhetünk, honnan lehet tudni, hogy egy adott mentor jó vagy rossz, s ha már készen állunk a vállalkozói létre, mit kell tenni ahhoz, hogy működjön is? Ezt követik le a bemutatott borok is.” – Marika egy olaszrizlinget gondolt ki a vad kezdetekre és egy rajnai rizlinget a nehéz időkre. „A sokadik kóstoló unalmassá válhat. A tudatosság és a tapasztalat viszont az egyes elgondolásokat össze tudják hozni, és az egészet az emberekhez igazítani. Igazán izgalmas a dolog kerekedik ki egy-egy ilyen feladatból…”

A kóstoló érdekessége volt a titkos tétel, mely a kiszámíthatatlanságot, kilátástalanságot szimbolizálta. Végeredményben megmutatva, hogy mindenre van megoldás, minden nehéz helyzetben meg lehet találni a megoldás felé vezető utat. „Mi van akkor, amikor azt se tudod, hol vagy a vállalkozásodban? Merre kéne tapogatózni? Ehhez tipikusan egy olyan bort hoztam, amiről egyet gondolsz, de teljesen más a megoldás.” – A szürkebarát sejtelmessége egy önismereti párhuzamot jelent Marika olvasatában. „Mi lehet az, vagy mégse az?

Olyan ez, ahogy önmagunkban próbálunk elmélyülni, és rájönni a félreértelmezésekre.

Például nem értettem, miért zavar, hogy az unokatestvérem rendszeresen segítséget kér. Rájöttem, hogy tanulnom kéne tőle: minél hamarabb és minél több forrásból merni segítséget kérni.” 

A körülményekhez is jöhet egy vállalkozás ötlete, és az ötlet is szülhet körülményeket. Marikáéknál például a 4,5 hektár gaztalanított szőlőterület és egy büszke, szeretettel átitatott muzslai édesapa virtusa vezetett a borászat kialakításához. „Ott álltunk, hogy vagy eladjuk a szőlőt, vagy építünk mellé egy borászatot. Ma pedig az olaszrizlingről az jut eszembe, milyen rossz hírt kapni, aztán megkóstolva rájönni, hogy nem is olyan vészes a helyzet.” Marika a fókusz fontosságára is kitér, hogy nem csúszhat el az erőforrás feleslegesen. Egy dologra kell koncentrálni. „Ha bizniszt építesz, tudnod kell azt is, mibe fektethetsz még, és mit nem engedhetsz már meg magadnak.”

„Ha túl alkoholos, pálinka, ha túl cukros, limonádé. Mindenesetre minden borba bele lehet látni valami élettörténést.”

Az apró történetek által bemutatott borsor valóban interaktív beszélgetést eredményezett a résztvevők között. Ki-ki megosztotta saját emlékeit, miközben minél több érzékszervet bekapcsoltak a kóstolóba: illatok, ízek, érzések, látvány. Egy lovaskocsi emléke, egy muzslai domb és a Hargita összevetése, a harmónia megcélzása: mind borban, mind a vállalkozói munka terén. 

Kezdetek és jövőkép

A 3 szervezet 2015-ben kelt közös útra baráti kapcsolatokból fejlődve a nemzetközi projektek életre hívásáig. „Felvidékről például a Diákhálózat alszervezetével, a JóMóddal kezdtünk közös munkába. Olyan szakembereket vontunk be, akik napi szinten ezzel a három kulcstémával foglalkoznak. Elindultunk egy komolyabb szakmai oldalon, hogy fejlődjünk.” – Zoli, a Játszótér Közhasznú Alapítvány nevében projektmenedzserként válaszolt. „Jelenleg a kidolgozási szakaszban vagyunk, amolyan belső munkát folytatunk. A TANDEM a pályaorientációs első lépésekre, a budapesti alapítványunk az álláskeresésre, a székelyudvarhelyi csapat pedig a vállalkozóvá válásra fókuszál.”

Ha érdekel az Iránytű módszertani szakmai anyag, mely a projekt első lépéseként már rendelkezésre áll, használd egészséggel (INNEN tudod letölteni). „Menetközben utánkövetést is tervezünk, és az igények szerint alakítjuk majd az anyagot. Kreatív elemekkel tűzdelt, élményalapú képzést szeretnénk a következő lépésben elérni. A Harghita Business Center például női vállalkozói programjához is használja a módszertant külső szakértők bevonásával. És lényegében ez lenne a célállomás, amikor már konkrét vállalkozókat tudunk majd sikeresen terelgetni.”