Mix 2017. 03. 24.

Tavasz, élet, növények – hogyan dobjuk fel városi környezetünket?

Ha közeledik a tavasz, ideje áldozni a növényzetre is. Éljünk bár családi- vagy panelházban, a növények mindenhol zöldebbé, egészségesebbé teszik környezetünket. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan tippet, növénytípust, mellyel bárhol-bármikor hódolhatunk a kertészkedés iránti vágyunknak.

Mire ügyeljünk?

  • Addig ne ültessünk, míg a fagyveszély el nem múlik!
  • Ha már ültetünk, érdemes a praktikus, olcsó lehetőségek közül választani: zárt falú fadoboz, komódfiók, konzervdoboz, fadézsa, nagyobb fémvödör, elhasznált ereszcsatorna.
Nem kell drága cserepekben gondolkodni – használjuk azt, amink van, fantáziánk szerint.
  • Ültessünk bármibe, az aljáról ne hiányozzanak a lyukak, hiszen ezeken keresztül távozik el a felesleges víz. Cserépdarabokkal, vagy kisebb kövekkel a láda alatt megakadályozhatjuk, hogy a lyukakon keresztül kimosódjon a talaj és vele együtt az ásványi anyagok!
  • Ültetéskor vegyük figyelembe: árnyékos vagy napos oldal? Mekkora a terület nagysága a növény magasságához és szélességéhez képest (kifejlődött állapotában)? Továbbá a lombozat jellegét, a növények virágzási idejét és a virágok színét!
A képen látható fehér virág az illatos ternye, a sárga pedig a büdöske egyik fajtája. Jól mutatnak együtt is, ráadásul igen strapabíró, hosszan virágzó növények!
  • Ha a kert bármely részére gyorsan akarunk valami színeset varázsolni, egynyári növényeket telepítsünk! Nem kell más, mint jó talaj, sok napsütés, megfelelő védett hely, gyakori öntözés, tápoldat és az elnyílt virágot eltávolítása – már ha azt akarjuk, hogy folyamatosan virágozzanak!
Háztömbünk előtt kivágtak egy fát? Sebaj! Mutatós virágtartót varázsolhatunk belőle!
  • Az ősszel nem visszametszett, újonnan telepített díszcserjéket legkésőbb március végéig metsszük vissza!
    Csapvíz helyett öntözzünk esővízzel! Ha mégis csapvízzel locsolunk, legalább egy napig hagyjuk állni, és a víz ne legyen hidegebb, mint a levegő hőmérséklete!
  • Gyógy- és fűszernövényeknél nem alkalmazhatunk vegyszereket, ezért próbáljuk ki húsz dkg cukorból, egy liter vízből és egy csepp mosogatószerből álló oldattal lepermetezni az esetleges kártevőket.

Mit ültessünk? Hat egyszerűen gondozható növény városi kertészeknek

Rózsa: A virágok királynője. Minden kertben, a klasszikustól a modernig, a nagyban vagy a kicsiben, találni helyet a rózsák számára. Ápolásuk egyszerű, és sokféle színben, illattal és formában kaphatóak: igazi élvezet az érzékeinek! Egy futórózsa a falfelületre vagy pergolára futtatva, egy kerti út mentén ültetett törzses rózsa, egy bokorrózsa; mindegyik csodaszép! A teraszon vagy az erkélyen a törperózsák is kitűnően érzik magukat. Levegős, szellős környezetre, és legkevesebb 5 óra napfényre van szükségük.

A rózsa-levendula párosítás igen látványossá teheti kertünket, ráadásul a levendula megvédi a rózsát a tetvektől, hangyáktól.Levendula: a terület legmelegebb és legnaposabb részét válasszuk lakhelyéül. Igénytelen növény, kedveli a tápanyagszegény talajt. Kifejezetten szárazságtűrő. Alacsony sövény is kialakítható belőle. Ideális a panelházak köré, különösen rózsákkal párosítva. Egyrészt nagyon szépen mutatnak együtt, másrészt a levendula távol tartja a tetveket, hangyákat. Többféle fajtája kapható, vásárláskor ügyeljünk arra, hogy valóban a nekünk tetsző tövet szerezzük be.

A levendulából illatos sövényt is varázsolhatunk – igénytelen talajt, sok napsütést, és kevés öntözést igényel. Kezdők is próbálkozhatnak vele.

Büdöske (Bársonyvirág): A bársonyvirág gyönyörű napsárga vagy narancssárga színével kitűnő színfolt kertünkben, sőt jellegzetes illatával távol tartja a szúnyogokat és kártevőket is. Így a biokertben is nagy hasznát vesszük. Bármilyen talajban és virágtartóban szépen fejlődik, nagyon igénytelen kerti dísznövény. Ám ne tévesszen meg minket az igénytelensége, mert csoportosan ültetve az egyik legszebb színfolt lesz kertünkben!

Ne nézzük le a büdöskét egyszerűsége miatt! Akár egymagában, akár csoportosan ültetve kedves, vidám színfoltot alkot a kertünkben.

Illatos ternye: Akár egy hófehér vagy halvány rózsaszínű szőnyeg! Pillantok alatt befutja kertünket, hogy egész nyáron át egészen az első fagyokig virágzó, illatos színfoltot alkot. Rendszertelen gondozás mellett is mutatós marad. Ideális balkonládába, sziklakertbe vagy virágágyásba, de nagyobb virágok alá, vagy ágyásszegélynek is alkalmazhatjuk.

Kis meténg (Vinca minor): Félárnyékos, árnyékos helyekre ajánljuk, az épületek árnyékát is tűri. Ahol jól érzi magát, ott sűrűn benövi a talajt élénkzöld indáival. Kis, lila, sűrűn elhelyezkedő virágai tavasszal gyönyörű színfoltot alkotnak a kertünkben. Ott, ahol a gyep az árnyék miatt nem életképes, ültessük ezt a dísznövényt!

A „dichondra repens – zöld szőnyeg” nevezetű növény kitűnő választás a fű helyett. Nem kell annyit öntözni, nyírni sem, ráadásul strapabíró is.

Zöld szőnyeg (Dichondra repens): kiváló gyeppótló lusta kertészeknek. Élénkzöld kúszónövény, szép fényes leveleivel betakarja a talajt, elnyomja a gyomokat és még nyírást sem igényel. Napos és félárnyékos helyeken, bármilyen talajban megkapaszkodik, csupán a pangó vizet nem tűri. Vízigénye is sokkal kisebb, mint a fűé. Bátran ültessük a panelházak köré. Magról szaporítható, amennyiben városunk kertészboltjaiban nem található, interneten lehet rendelni.

Összeállította: Milány Kincső, Dráfi Anikó

Szólj hozzá!