Oktatás 2024. 03. 06.

Tehetséges programozók a Selye János Gimnáziumban

A Nemes Tihamér programozói verseny elsődleges célja az, hogy az általános és a középiskolák tanulóinak lehetőséget adjon programozási ismereteik és képességeik összehasonlítására. A verseny három fordulóból állt, amelyek közül az első – iskolai – fordulóban a tanulók analizáló képességét tesztelték, számítógép használata nélkül.

A második – területi – fordulóban a tanulóknak 3-5 kisebb, konstruáló, szintetizáló jellegű feladatot kellett megoldaniuk számítógépen. A feladatok között szerepeltek algoritmusok, adatszerkezetek, szimulációk és számítógépes grafikák. Ez a forduló nagyobb hangsúlyt fektetett a gyakorlati programozási képességekre és a problémamegoldó készségekre. Ezt a fordulót Győrben szervezték a környékbeli iskolák diákjainak január 13-án.

A verseny utolsó fordulójában az ország legjobb diákprogramozói mérhették össze tudásukat egymással. A döntőben a versenyzőknek összetettebb, kihívást jelentő feladatokat kellett megoldaniuk a rendelkezésre álló 5 óra alatt.

Az március 24-én megtartott döntőben iskolánkat Veres Benedek Zoltán (IV.A) és Ďurčovič Ádám (VI.N) osztályos tanulók képviselték. Az ifjú programozók nagyon szépen szerepeltek saját kategóriájukban.

Benedek az előkelő 10. helyet szerezte meg az összesítésben, míg Ádám27. helyen végzett.

A továbbiakban Benedeknek nemcsak a közelgő érettségi miatt szoríthatunk, hanem márciusban képviseli még iskolánkat és egész Nyitra megyét az országos Zenit vesenyen, amelyet Besztercebányán rendeznek március 19. és 21. között.

Az eddig elért eredményekhez szívből gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Záhorszky Zsuzsanna, a Selye János Gimnázium informatikatanára