Város 2018. 10. 23.

Teljes irányváltás volt az elmúlt két évben

Lassan két éve új vezetés irányítja a komáromi vízgazdálkodási vállalatot (KOMVaK). A korábban viharos ügyeket termelő vállalatnál átvilágították a korábbi éveket, nyilvánosságra hozták a feltárt eredményeket. Átszervezték a működést, egyre nagyobb összeg jut a komáromi vízhálózat karbantartására és javítására. Az elmúlt két évről és a 2019-es tervekről Ruman Patrik igazgatót kérdeztük.

Mi történt az elmúlt két évben?

Elmondhatjuk, hogy szinte teljes irányváltás volt a vállalatnál, aminek az eredményei már egyre jobban láthatóak. Ez nemcsak a napi munkában, de a fejlesztésekben is megmutatkozik.

Milyen konkrét lépések történtek?

Az esőelnyelő lefolyók rendszeres tisztítását átvállaltuk a várostól. A Béke és az Udvaros utcán felújítottuk a szennyvízelvezető csatornát, valamint a Seress, a Csillag és a Dob utcán felújítottuk az vízvezetékrendszert. A Munka utcán megoldottuk az esővíz elvezetését, a Határőr utcán pedig felújítottuk a szennyvízcsatorna csatlakozót. Elkezdtük a vízvezeték kiépítését Kabátfalun, és Harcsáson.

Most már tiszta a kép KOMVaK ügyben?

Lezárult a cég mélységi átvilágítása is, amelynek eredménye a város hivatalos oldalán elérhetővé vált, tehát mindenki megnézheti. De azt is elmondhatom, hogy rendőrségi feljelentés is született már, és kár felmerülése esetén továbbiak is jöhetnek. Egy fontos célunk van visszaszerezni a lakosok bizalmát.

Mik a tervek a 2019-es évre?

A hosszú éveken át elhanyagolt vízvezeték- és csatornarendszer folyamatos javításra szorul. Az elmúlt két évben már fontos előrelépések történtek, de ezen az úton kell folytatni, fokozatosan felújítani a hálózatot. Azon dolgozunk, hogy ügyfélbarát irodát és szolgáltatásokat nyújtsunk Komárom lakosainak. Itt említeném meg az aikus vízóra leolvasást, vagy egy interaktív weboldal létrehozását, mely magába foglal egy úgynevezett „ügyfélkapu“ alkalmazást, ahol a fogyasztó online is elintézheti ügyes-bajos dolgait a vízművekkel. A beruházások mellett a komáromi iskoláknak és óvodáknak versenyeket, előadásokat szerveztünk, valamint minden intézményt megajándékoztunk egy ivóaával, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az ivóvízfogyasztás fontosságára.