Kultúra Dél-komárom 2020. 07. 02.

Több flash-mob jellegű koncert is lesz a hétvégén Dél-Komáromban

A magyarországi veszélyhelyzet feloldását követően több szabadtéri koncert is várta a komáromiakat és az érdeklődőket. A dél-komáromi kulturális sorozatot Hajnal Dóra önkormányzati képviselő, a Humán bizottság elnöke koordinálta.

– A nyitány még június 21-én volt a Jókai téren, mikor is a Győri Filharmonikus Zenekar fúvós ötöse örvendeztetett meg minket egy bő fél órás koncerttel. Könnyed klasszikus zenékből álló mini előadást hallhatott a közel száz fős komáromi közönség – tudtuk meg a főszervezőtől.

Fejes Ágnes, Győri Filharmonikus Zenekar művésze akkor elmondta, a Győri Filharmonikus Zenekar és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága szerződést kötött köztéri koncertek megtartására, ötezer lélekszám feletti településeken a „Forrás a zenének – feladat a zenésznek” programsorozatban. A veszélyhelyzetben klasszikus zene népszerűsítéseként a Győri Filharmonikus Zenekar rézfúvós együttese indította el a lakótelepi karantén koncerteket, melyet országosan több zenekar is követett.

A szabadtéri műsorok a következő hétvégén is folytatódtak. Zenélő Magyarország címmel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara szabadtéri koncertsorozatot indított, melynek egyik állomása Komárom volt. A Jókai téren június 27-én szombaton délután zenéltek kamarazenekari formációban. Külön öröm volt, hogy a zenekarban egy komáromi születésű művészt, Schadl Péter klarinétművészt is köszönthettük. Az élő zene varázsát másnap, június 28-án vasárnap délután is élvezhette a zeneszerető komáromi közönség, mikor a Győri Filharmonikus Zenekar kamarazenekara adott térzenét.

A kulturális eseménysortot az előttünk álló hétvégén a Győri Filharmonikus Zenekar – Arrabona Brass koncertje, valamint a Komáromi Egressy Fúvószenekar előadása zárja. Az előbbire szombaton 14 órakor a Jókai téren, az utóbbira pedig vasárnap délután 19.00 órakor a Rüdiger tó partján kerül sor.

A záróprogrammal kapcsolatban Szabó Ferenc karnagy, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke elmondta, hogy az elmúlt időszak sok kihívást hozott mindannyiunk, így a Szövetség számára is. Épp ezért az elnökség több tagszervezettel is ötletelve döntött úgy, hogy a hosszú karantén időszak után szeretnének egy igazán nagyszabású, országos eseménnyel megjelenni! Így esett a választásuk július 5-re amikorra szeretettel hívták a MAFUMASZ teljes tagságát, a zenekarokat és a mazsoretteket egyaránt egy országos, egy időben történő együtt muzsikálásra.