Város 2015. 02. 18.

Több pénz jut iskolákra

Lezárultak a beiratkozások a komáromi alapiskolák első osztályaiba.

A magyar tannyelvű alapiskolák közül a Munka Utcai Alapiskolában jelentkezett a legtöbb iskolaköteles leendő elsős tanuló. Összesen 88 szülő választotta gyermekének a Munka utcai tanintézményt. A szlovák tannyelvű iskolák közül immár hagyományosan a Komenský Alapiskolába íratják be a legtöbb gyermeket, az idén – az előzetes számok alapján – 64 gyermekkel számolhatnak majd. A további magyar és szlovák iskolákba beíratott gyermekszámot és az előző évek statisztikáit az alábbi képre (táblázatra) kattintva tekinthetik meg.

Jó hír a komáromi oktatásügyre nézve, hogy a városi hivatal jövő évi városi költségvetésre vonatkozó javaslata értelmében növekedni fog az e célra fordított keret, mégpedig a büdzsé 1,21%-ával (40%-ról 41,21%-ra), ami éves szinten 136 ezer eurót jelent. A tervezet értelmében növekedni fog a Művészeti Alapiskola bevétele is mintegy 16 ezer euróval és több jut az idén az óvodák (36,500 euró pluszpénzhez jutnak) és az iskolakonyhák finanszírozására is közel 35 ezer euróval.

A városvezetés számára fontos szempont a városi ingatlanok, beleértve az oktatásügyet szolgáló épületek energiahatékonyságának növelése és az intézmények belterének és felszereltségének korszerűbbé és szebbé tétele is. Ennek szellemében az előző évben számos iskolában és óvodában valósultak meg ez irányú beruházások. Öt alapiskolában és négy óvodában került sor (részleges) ablakcserére összesen mintegy 370 ezer euró értékben. Az említett nyílászárók cseréjét a városi képviselő-testület hagyta jóvá a 2014-es évre vonatkozó beruházási tételként. Ezen kívül
megvalósult az örsújfalui óvoda ablakcseréje, ahol a város 10 ezer eurós hazzájárulásán túli beruházási tételt egy magántámogató vállalta magára. Továbbá sikerült kicserélni a Hajós utcai óvoda ajtajait 7500 euró értékben, a benei óvodában pedig részleges ablakcserére került sor szintén szponzori támogatással.

A város korszerűsítette az iskolakonyhák gépi felszereltségét is 11500 euró értékben, amely beruházás a város költségvetésén kívüli, az óvodák és a konyhák egyéb bevételéből kigazdálkodott forrásból került megvalósításra.