Város Dél-komárom 2018. 04. 04.

Több százmillió érkezik Szőnybe

Városunkban napjainkban 70 milliárd forint jut a település előrelépését jelentő beruházásokra. A fejlesztéseket részben pályázati összegekből, részben saját bevételből tervezi az önkormányzat. Az ipari parki cégek adóforintjai áldásosak a városrészekre, így Szőnyre is.

Dr. Kreft-Horváth Loránd, Szőnyért felelős alpolgármester háziorvosi praxisa révén ismeri a szőnyiek problémáit. Rendelőjében lakossági kérések, a városrész fejlesztésére vonatkozó igények is gyakorta felmerülnek. Mint elmondta, mindig igyekszik meghallgatni a helyiek problémáit, mert tudja, az építő szándék közös érdek.

A Szőnyért felelős alpolgármester hosszasan sorolta a szőnyi fejlesztési elképzeléseket. A Selye János Kórház modernizációja már megtörtént, az önkormányzat pedig támogatja a 24 órás gyermek-ambulancia működését és a hétvégi sebészeti ügyelet fenntartását is. Több alkalommal szerveződött önkéntes takarítási akció a festőien szép kórházkert megóvásáért. A mentőállomás mellett található Központi Ügyelet épületének rendbetételét a közeljövőben tervezi az önkormányzat. Az állomáson egyébiránt nemrég új mentőautó állt forgalomba, illetve üzembe helyeztek egy speciális életmentő készüléket is.

A Szőny déli állomástól a Szabadság úti keresztig a páros oldalon megújul a járda, de járdaépítés kezdődik a Kossuth utcában is a Színes óvodával szembeni oldalon, egészen a református templomig.

A helyiek biztonságát szolgálja, hogy a forgalmas Szőnyi úton a Hősök terénél gyalogátkelőhely létesül. Itt található a Zsebibaba bölcsőde, amelyben két csoportszoba is megújul, városi forrásból a játszóterét korszerűsítik még, ahogy minden városi nevelési intézményét. Csoportszoba bővítése várható a Színes Óvodában is.

Dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester elmondta, a szőnyi civil élet pezsgő és sokszínű, mely az ifjúságnak is példát mutat. Fontos törekvés, hogy körbekerítik a Bozsik Iskola labdarúgópályáját, illetve öltözőt építenek. A katolikus egyház által fenntartott temetőben megvalósulni látszik az áhított járdaépítés, a református temető előtt a Közúttal egyeztetve reményeik szerint kiépül a buszmegálló peronja, és kezdeményezik parkolók és egy buszöböl építését. Vízelvezetési problémáktól mentesülhet a Fok, a Vasút, az Ady Endre és a Budai Nagy Antal utca, a felújítási tervek készítése folyamatban van. És ha már az utak kaptak említést, az is elmondható, hogy a szőnyi külterületen több dűlőút megújul, ezeket murvázzák és karbantartják a jövőben.

A szőnyi fiókkönyvtárban vizesblokk kialakítását tervezik, és megoldják a vízbevezetést, a csatornabekötést is. Értékes épület a szőnyi kisiskola épülete, mely szintén megújulhat, várhatóan pályázati forrásból. A művelődési ház a szőnyiek kulturális igényét kielégítő színtér, ahol a nagyterem vár felújításra. A

– A bikaistálló épületével komoly tervei vannak az önkormányzatnak, népművészeti alkotóházat tervezzünk kialakítani a régi, a szőnyiek számára ikonikus épületből. A bikaistálló felújításával és hasznosításával kapcsolatos pályázatunk még elbírálás alatt áll – zárta gondolatit dr. Kreft-Horváth Loránd.

(Forrás: komarom.hu)