Mix 2017. 10. 18.

Tovább folytatódik a gombaszögi értékmentés

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői ma Komáromban tartották a jövő évi táborral kapcsolatos első sajtótájékoztatójukat. A rendezvényen a legutóbb megrendezett tábor értékelése mellett a jövőbeli terveké volt a főszerep.

Bilás Zsuzsanna, a tábor főszervező-helyettesének megnyitója után Stubendek Attila infrastruktúráért felelős szervező ismertette az idei tábort legnagyobb mértékben összefoglaló számokat. Még soha ennyien nem látogattak el  Gombaszögre, mint az idén, és külön kiemelte a Komáromi járást, amely idén a táborozók több mint 25%-át adta. A 12 helyszínen több, mint 270 program közül válogathattak a táborozók, többek között kulturális, zenei, politikai, közéleti és tudományos témákban. Megtudhattuk azt is, hogy nagyjából 270 szlovákiai településről érkeztek résztvevők, valamint, hogy a Rozsnyói és Rimaszombati járás minden egyes magyar többséggel rendelkező községe képviseltette magát a táborban.

Ezután a tábor főszervezője, Orosz Örs beszámolója következett, amelyben elmondta, hogy a gombaszögi kemping után az általa vezetett Sine Metu Polgári Társulás, a Bethlen Gábor Alap támogatásával, megvásárolta a kempingtől pár száz méterre található, államilag jelzett műemlékek területét, rajtuk egy rokokó kúriával, valamint egy 1371-ben épített pálos templom romjaival. A tervek között szerepel ezen területek megtisztítása, hogy bárki által megközelíthetővé váljanak. A már kitakarított helyen pedig közparkot, vagy őshonos gyümölcsfákból álló kertet alakítanának ki. A szebb napokat is látott kúria épületét szeretnék megmenteni és felújítani, hogy a későbbiekben szállásként működhessen. Ugyanitt egy kisebb múzeum is működne. Mindezt a könnyű átjárhatóság érdekében egy gyalogösvénnyel szeretnék összekötni a kempinggel.

Orosz emlékeztetett, hogy az értékmentés már jóval ezelőtt elkezdődött. A gombaszögi kopjafapark már 20 kopjafát számlál, és a tábor területén látható az egykoron a Feketehegy-fürdőn átadott Tompa Mihály szobor pontos mása, az eredeti gránittalapzaton.

Végezetül Kocskovics Péter, a tábor programkoordinátora összegezte az eddigi önkéntes munkákat, melyeknek köszönhetően Gombaszög évről-évre szépül. A „gombabrigád”-ként emlegetett akciókra Somorjától egészen Nagytárkányig érkeztek már résztvevők. Ezek során az önkéntesek jóval több mint 15 000 munkaórát beleölve építették a tábort, hogy az folyamatosan tökéletesedjen. Az idei utolsó brigádra november 8 – 12. között kerül sor, amikor is a fentebb már említett templom környékét kezdik majd megtisztítani.

Nem ez volt az utolsó sajtótájékoztató az idén. December 29-én még többet megtudhatunk a jövőre július 16 – 22. között tartandó, jubileumi 90. Gombaszögi Nyári Tábor részleteiről.

További információkat a www.gombaszog.sk honlapon és a tábor hivatalos Facebook-oldalán találnak az érdeklődők.

(szh)