Város 2022. 08. 08.

Tovább folytatódik az Újvár kaszárnyaépületének felújítása

Alighogy befejeződött az Újvár tetejének teljes felújítása júliusban, hamarosan újabb fejlesztésekre számíthatunk az észak-komáromi erődben. Erre az Interreg programon keresztül egy millió euró pályázati támogatást kapott a város.

Az összegből megújul a laktanya főbejárat melletti homlokzata, 150 méter hosszan. Ennek köszönhetően a főkaputól a kápolnarészig húzódó szakasz kap méltóbb külsőt.

Ami az épület belsejét illeti, kialakítanak egy korszerű fogadóhelyiséget is – turisztikai iroda, jegypénztárral, ajándékbolttal és mellékhelyiségekkel, hogy megfelelő körülmények közt tudják fogadni a turistákat. Az új pénztárban a várséták belépője váltható majd meg. Berendeznek egy új kiállítótermet is.

Egyúttal elkészül az új trafóállomás is, melynek köszönhetően végre megoldódik az Öreg- és Újvár energiaellátása – így a jövőben egyesületek, turizmussal kapcsolatos szolgáltatások és vállalkozások is beköltözhetnek. A villamos-energetikai fejlesztés során végre kiépülhet a közvilágítás, de tervezik az optikai kábel bevezetését, illetve kamerarendszer kiépítését is a várba.

A felújításoknak köszönhetően elérhető távolságba került, hogy a komáromi várat állandó jelleggel megnyissák a nagyközönség előtt.

A komáromi vár a volt kaszárnyaépülettel együtt a katonai építészet egyik kimagaslóan értékes történelmi emléke, amely az UNESCO világörökségi jegyzékébe való besorolás egyik várományosa. Az egykor szovjet katonák által lakott hatalmas kiterjedésű laktanya 1810-ben klasszicista stílusban épült, 2000–2500 katona számára (a szovjet megszállás idején közel 4000 katona volt itt elszállásolva).

Az észak-komáromi Újvár teteje a maga 540 méter hosszúságával Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű tetőszerkezete. Felújítását három szakaszban végezték el, jellemzően uniós forrásokból. A 2015 óta tartó munkálatokat 2022 júliusában fejezték be véglegesen.

….és utána

Források: Komárom város FB oldala, Felvidék.Ma, Ma.7