Mix 2017. 12. 07.

Tüzértalálkozóval emlékeztek Szent Borbálára

A bányászok, kohászok, tüzérek, építészek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők védőszentjének tiszteletére az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület szervezett találkozót. A Monostori erődbeli programok közt szerepelt fegyvermustra, a bátrabbak lőhettek is, és nem maradt el a már jól megszokott ágyúszó sem. 

A meghívást elfogadták a tatai török köri hagyományőrzők, a Klapka György lövészdandár tagjai és a budapesti flottillás tüzérek.

Szent Borbála a 4. században szenvedett vértanúhalált. Először az ő történetét ismerhették meg az érdeklődők, majd megnézhették és ki is próbálhatták a török, illetve a szabadságharc korabeli fegyvereket. Tiszteletbeli tüzért is avattunk, a ’48-as hagyományok szerint” – mondta el Nagy Péter az egyesület vezetője.

Ez utóbbi abból állt, hogy a jelölt végrehajtotta a számára kijelölt feladatokat, majd az ágyúhoz kötözték és a parancsnok, a tüzértársak és a rokonok a kard lapjával a hátsójára csaptak. Az avatás végén az új tüzért vörösborral vagy pálinkával kínálták.

Az egyesületnek az idén lesz még egy rendezvénye, december 31-én, mikor is ágyúlövéssel búcsúztatják az óévet. A felnőtteket forralt borral, a gyerekeket meleg teával, tombolával és egy meglepetéssel zárják. Az óévbúcsúztató pontban délben kezdődik.