Város Dél-komárom 2019. 11. 14.

Új alapokon a dél-komáromi ifjúsági ügyek

A nemrég megalakult új képviselő-testület jóval nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a városi fiatalokkal való kapcsolattartásra, továbbra is kíváncsi véleményökre, javaslataikra, ötleteikre – a tervekről Hajnal Dórát, a Humán Bizottság elnökét kérdeztük.

– A városunkban eddig is működött a korábban Turi Ádám, napjainkban pedig Szentirmay Anna vezette DiViSz, azaz a Diákönkormányzatok Városi Szövetsége, amelynek nevéhez számos program, kezdeményezés, karitatív tevékenység kapcsolódik. A szervezet nem csupán a hagyományos Komáromi Napokon van jelen, de évről évre részt vesznek sportnapok, illetve ünnepkörökhöz kapcsolódó események szervezésében, lebonyolításában is. Nemrég épp a hasonló országos szervezeteket hívták közös gondolkodásra, kapcsolatépítésre az Arany 17. Rendezvényközpontba. A diákok megismerkedtek városunkkal, kilátogattak az épülő hídhoz, este pedig éjszakai fürdőzésen vettek részt a Brigetio Gyógyfürdőben.

Szintén pár hete került sor a Lépj fel! mottó alatt szervezett ifjúsági konferenciára, ahová DiViSz mellett, a Nemzeti Ifjúsági Tanács hívta a fiatalokat, hogy tájékozódjanak az őket érintő ügyekről, úgy mint az oktatási helyzet, vagy épp kölcsönös civil együttműködési irányok. Ezen a kerekasztal beszélgetésen fiatal képviselőtársaimmal, Nagy Nikolettel és Vajda Bencével együtt volt szerencsém részt venni, így közösen jelenthettük be azt is, hogy Dél-Komáromban hamarosan megalakul az új érdekvédelmi szervezet, az Ifjúsági Tanács.

Dél-Komárom városvezetése számos kedvezménnyel támogatja a helyi fiatalokat, fiatal családokat: az Esély Otthon pályázatban bérlakást és bértámogatást nyújtanak, az első lakáshoz jutásra a közeljövőben fél millió Forintot kívánnak adni, az első házasságkötésre pedig 100.000-et, duplájára, 200.000 forintra emelik a kelengyepénz összegét, a kismamák és a diákok térítésmentes utazhatnak helyi járatokon, a bevezetendő Komárom visszavár! programban pedig a diplomás komáromiak visszatérését segítenék, sőt a városvezetés vállalta egy úgynevezett könnyűzenei stratégia megalkotását is, amely szintén a komáromi fiatalok hasznos szabadidőeltöltését szolgálná.