Kultúra Dél-komárom 2021. 03. 16.

Új köztéri szoborral gazdagodott Dél-Komárom

Márkos Attila „Vasakarat” elnevezésű fémalkotása az egykori Méntelep mellett kapott helyet – írja a komarom.hu.

A művész korábban fa és kerámiaszobrokat készített, de országszerte felállított köztéri szobrok is fűződnek nevéhez. Műveivel találkozhatunk többek között a tatai és komáromi lovardában is. Mivel a hátasokhoz gyermekkora óta szorosan kötődött, régi álma valósult meg azzal, hogy egy lovas szobrot készítsen.

– Az igazi kihívást az jelentette, hogy a szobor egyes részeit a talajon kell kialakítani, majd ezeket a kis részeket rakodógép segítségével lehetett felhelyezni. Az elkészült műbe 300 kg vas került beépítésremagyarázta Márkos Attila.

A szobrot három ponton rögzítették a vörösmészkő sziklára, melyet a tardosi kőbánya tulajdonosa, Budai Attila ajánlott fel és szállíttatott a helyszínre. Végül egy speciális festékréteg felvitele után kapta meg színét.

– Az alkotásban megpróbáltam mozgásban szemléltetni és hangsúlyozni az izomtónusokat. Bár ezt a művet befejezettnek tekintem, mégis tovább dolgozom, hiszen aki alkot, arra törekszik, hogy mindig valami újat, szebbet, jobbat, nemesebbet hozzon létre – nyilatkozta a művész.

Márkos Attila a szobrot Dél-Komáromnak adományozta. Bízik abban, hogy a helyiek is elégedettek vele.