Gazdaság Dél-komárom 2023. 10. 09.

Új tehenészeti telepet adott át a Solum Zrt. Dél-Komáromban

A cégnél közel 1 milliárd forintos beruházás valósult meg, ahol október 5-én egy új istállót adtak át. Az eseményen jelen volt Nagy István agrárminiszter is – írja a komarom.hu.

Több mint 822 millió forint pályázati támogatást nyert el a Solum Zrt. a Széchenyi 2020 programban, aminek köszönhetően a cég nagyherkálypusztai telepén egy férőhelykapacitás bővítésre és a takarmánytechnológia fejlesztésére került sor.

A csütörtöki átadón Csorba Zsolt, a Solum Zrt. vezérigazgatója elmondta: 2020 augusztusában jelentették be, hogy egyesül a Solum Zrt. és a Sano Agrar Institut. Céljaik között szerepelt egy fejlesztési- és kutatóközpont létrehozása, a szakturizmus és a szakképzés elindítása, annak érdekében, hogy Európa legmodernebb mintaüzemévé válhassanak.

– A mostani beruházás mellett már épül egy fejő- és elletőistálló, aminek átadása 2025 elején várható. Megvalósítottunk egy zöldmezős beruházást, aminek köszönhetően a sertéstelepen elkezdődött az első malacok értékesítése – sorolta a fejlesztéseket a vezérigazgató.

Czita János, a Solum Zrt. növénytermesztési igazgatója szemléltette, miért is egyedülálló a fejlesztés. Az új istálló hasonló feltételeket teremt, mint a szabadtéri tartás, megfelelő a légtechnika, az istálló oldalai mozgathatóak, míg a trágyakivezetést vízöblítéssel oldják meg. Az itt élő állatok jól érzik magukat, egészségesek, jókedvűek és olyan tejet adnak, ami megfelel a biztonságos élelmiszerekre vonatkozó követeléseknek.

Dr. Molnár Attila polgármester arról beszélt, hogy 2013 és 2019 között olyan jelentős változások történtek Dél-Komáromban, amelyek a mindennapi életünkre nagy hatással voltak. Ilyen a Monostori híd megépülése vagy a Csillagerőd átépítése. A város számos díjat bezsebelt, többek közt energiahatékony és humanitárius település lett, és elnyerte az év ipari parkja címet is.

– Észak-Komárommal közösen egy 55 ezer fős városról beszélünk, és az a nem titkolt szándékunk, hogy a régió vezető településévé lépjünk elő. A fejlődésnek megkerülhetetlen szereplője az agrárium. Ne felejtsük el, hogy a Solum Zrt. 200 családnak biztosít megélhetést és a város TOP 20 adózója között tartjuk számon – tudtuk meg a polgármestertől.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség parlamenti képviselője kifejtette: Komárom-Esztergom megyét mindig is egy ipari jellegű megyének tartották, azonban olyan brandeket adott, mint a gyermelyi tészta, a komáromi malom vagy Bábolna. „A megye annak köszönheti folyamatos fejlődését, hogy kényes egyensúly alakult ki az ipar és a mezőgazdaság között, amit a jövőben is fenn kell tartani” – mondta a képviselő.

– A magyar mezőgazdaság legfontosabb feladata a minél jobb versenyképesség megteremtése és az alacsony önfenntartási költség megvalósítása. A Solum Zrt. tehenészeti telepén pont ezt valósítják meg, saját szemünkkel láthatjuk, hogy milyen lesz a holnap agráriuma – fogalmazott Nagy István agrárminiszter, aki kiemelte: napjainkban a magyar agrárium újjászületésének lehetünk szemtanúi.