Mix Dél-komárom 2020. 07. 21.

Újabb két védett növényritkaság Zöld Komáromban

Ismét növényritkaságok fedezhetők fel Dél-Komáromban. Juhász Márton, a Komáromi Városgazda Nonprofit Kft. parkfenntartási vezetője, természetvédelmi mérnök két növényre is felhívja a figyelmet; a széleslevelű nőszőfűre, amely egy orchidea faj és a kései szegfűre.

A szakember kiemelte, hogy Dél-Komáromban és térségében számos kosbor, azaz orchidea fajjal találkozhatunk, melyek mindegyike védett növény! A széleslevelű nőszőfű (Epipactis helleborine) különlegessége, hogy élőhelyéhez ezer szállal kötődik, csak a talajban található gomba-gyökérkapcsolatai révén tud életben maradni.

A szőnyi Duna-szakasz területén talált rájuk, de a koppánymonostori Szent Pál szigeten is fellelhető. A nőszőfű érdekessége még, hogy mézajka rovart formáz. A randevúban reménykedő hím rovar, mire észreveszi, hogy átverték, be is porozta a kosbort.

A másik egyedi növényritkaságunk a Monostori szigeten található, a kései szegfű (Dianthus serotinus) szintén védett növény és élőhelye terepmotorozás miatt is veszélyeztetett.

Juhász Márton hangsúlyozta, legyünk büszkék kincseinkre, ne tegyük tönkre és soha ne vigyünk haza a természetből semmit, csupán gyönyörködjünk benne, óvjuk és vigyázzunk rá