Város 2024. 02. 29.

Újdonságok a komáromi kórház fizioterápiás szakrendelőjében

A komáromi Agel kórház új berendezésekkel bővítette a Fizioterápiás, balneológiai és rehabilitációs szakrendelő kínálatát.

Az egyik újítás a SUPER INDUCTIVE SYSTEM (SIS), az intenzív elektromágneses mezőnek köszönhetően gyógyító hatást gyakorol az emberi szövetekre. A fő terápiás hatásai közé tartozik: fájdalomcsillapítás,
csonttörések gyógyulása, izomlazítás és izomstimuláció, valamint ízületi mobilizáció.

További újdonság a fókuszált lökéshullám terápia is. Ebben a terápiában az energia sugarai egy pontba irányulnak, és képesek a szövetet 6-12 centiméter mélységben is kezelni, a bőr felszíne alatt. Fő hatás a helyi fájdalom csökkentése, az izmok ellazítása és a mikrokeringés növelése. A fókuszált lökéshullám terápia különösen hatékony a vállfájdalmak, Achilles-ín, lágyéki terület, patellaín-szakadás (térd), carpalis alagút szindróma, tenisz- és golfkönyök, sarkantyú és plantáris fasciitis, (talpi bőnye) valamint az ízületi porckopás esetén.

A „motodlaha” nevezetű szerkezet az ízületek sérüléseinek, betegségeinek és műtét utáni kezeléséhez ajánlott. Mivel a készülék folyamatos passzív mozgást biztosít, csökkenti a műtét utáni fájdalmakat, minimalizálja a gyulladás kockázatát, segít növelni a mozgástartományt és kedvezően befolyásolja az izomerőt.   Leginkább térd-/csípőprotézis után, az artroszkópia, a keresztszalagok plasztikai rekonstrukciója, a törések és a pseudoarthrosis (ágyéki gerinc) sebészeti kezelése után alkalmazzák.

A trakciós terápia egy passzív kezelési módszer,amely szakaszos vagy folyamatos nyújtást (húzást) alkalmaz, célzottan a nyaki vagy ágyéki gerincre. A nyújtás egy ágyon történik; pontosan és egyénileg adagolják a páciens tűrőképessége szerint. A terápia célja a túlterhelt vagy betegség által érintett ízületek, szalagok és a gerinc porckorongjai nyomásának csökkentése.

maderoterápia egy fa eszközökkel végzett mélymasszász, amely több, mint száz éves hagyományokra nyúlik vissza. A nyirokmasszázs elvén alapul, és elsődleges célja esztétikai jellegű: az alakformálásra, a bőr alatti zsír és a cellulit lebontására, a narancsbőr ellen irányul. A masszázs után a bőr feszes, jobb szerkezetű, egyenletes színtónusú lesz. Az ismétlődő masszázsmozdulatok kiürítik a zsírt, a méreganyagokat és a felesleges folyadékot.

A szakrendelő hagyományos terápiái közé tartozik az elektroterápia, amelyet már régóta kínálnak a betegeknek. Ebben a kezelésben az elektromos áramot közvetlenül a beteg bőrén keresztül érintkező elektródákkal alkalmazzák. Alkalmazzák az akut és krónikus fájdalom, az izom- és idegrendszer működési zavarainak kezelésében, az ízületi mozgászavarral járó poszttraumás állapotok javítására, valamint az akut és krónikus ödéma enyhítésében.

Szintén régóta alkalmazzák az ultrahang terápiát, a lézerterápiát valamint a nyirokdrenyázs terápiát.