Kultúra 2024. 07. 04.

Ünnepélyes tanévzáró a Selye gimiben

2024. június 28-án került sor a Selye János Gimnázium ünnepélyes tanévzárójára a komáromi kultúrház épületében. Az évvégi kiértékelést idén is megelőzte egy érzelemdús, gyönyörűen összeállított műsor, melynek során hallhattuk a gimnázium I.A osztályos tanulójának, Ördögh Zsófiának előadásában Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét, majd a II.C osztályos Czibor Lea és II.B osztályos Téglás Gergely énekelték el nekünk az Ez az otthonunk című dalt.

A várva várt ünnepély sokkal több volt számunkra, mint a nyári vakáció előfutára, hiszen a tanévzáró ünnepségeken megszokottá vált a jól megérdemelt díjak átadása, számos versenyeredmény kihirdetése és persze az igazgatói dicséretek kiosztása is. Ilyenkor kerül kiértékelésre a magaviselet és a hiányzás is, így minden évben izgatottsággal tölti el szívünket az esemény. A legtöbb gimnazista vágya, hogy eredményei az adott évben kiadott iskolai évkönyvbe is bekerüljenek, illetve, hogy felmehessen a kultúrház színpadára, és átvehesse az áhított igazgatói dicséretet, amelyhez a kitűnő tanulmányi eredmények mellett kerületi, országos vagy nemzetközi versenyeken elért kiemelkedő teljesítmény is szükséges. Kemény munkánk idén is meghozta gyümölcsét és nagy számban fogadhattuk Andruskó Imre igazgató úr gratulációját, illetve vehettük át a megérdemelt okleveleket.

Ezt követően került sor az ENGLISHSTAR nemzetközi angolnyelvi verseny eredményeinek kihirdetésére, melyen 25 685 diák mérte össze tudását. A versenyen a primo, secundo és tercio osztályokból 46-an vettek részt, ebből 37-en aranyéremmel gazdagodtak, a III.N osztály három diákja, Martonosi Mae Lara, Szabó Dóra és Viola Péter pedig maximális pontszámot értek el. Fény derült a Selye 100 eseménycsokor keretein belül megrendezett angol nyelvű esszéíróverseny legjobbjaira is: 1. hely: Sovinsky Ákos Tamás (VI.N), 2. hely: Keserű Orsolya (III.A), 3. hely: Susík Kitti (II.A), 4. hely: Magyarics Amina Emma (V.N).

Iskolánkat megtisztelte jelenlétével a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökasszonya, Fekete Irén is, s átadta iskolánk kiemelkedő diákjainak a Tehetségdíjat.

A szülői munkaközösség elnökének jóvoltából tortát nyertek a legjobb tanulmányi átlagot elért s a legkevesebb tanórát mulasztó osztályok. Természetesen azoknak a diákoknak, osztályoknak sem szabad csüggedniük, akik a feltüntetettek közül egyikben sem jeleskedtek, ugyanis nemcsak a színjeles tanulóknak van esélyük érvényesülni az életben. A gimnázium minden évben sorsolásra bocsátja az úgynevezett szerencsetortát is, amely épp olyan finom és édes, akárcsak a legjobb átlagért járó.

Csehy Flóra, II.C