Régió 2013. 10. 11.

Vajon sikerül megmenteni a Wollner-villát?

Ógyalla. 1927-ben a vasútállomás közelében Wollner Adolf fakereskedő felépíttetett egy szecessziós kúriát. 1944-ben a családot koncentrációs táborba hurcolták.

Fiai, Ernő és Gábor visszatértek, a kúriát eladták Alexander Števlíknek, majd Izraelbe emigráltak. Később az épületet megvásárolta a traktorállomás, majd 1989-től itt székelt a Szlovákiai Kiskertészek Szövetségének ógyallai szervezete. Jelenlegi tulajdonos a Szlovák Kiskertészek Országos Tanácsa. Ebben az évben már eltávolították a tetőszerkezet réz borítását, ami egészen biztosan további állagromlást eredményez.
A Csemadok ógyallai alapszervezete még idén tavasszal megszólította a kertészszövetséget azzal a kéréssel, hogy szervezetük megvásárolná az épületet. Arra gondoltak, közösségi házat lehetne itt létrehozni, klubhelyiséggel, kiállítóteremmel. A magas vételár azonban elriasztotta a szervezetet. Ingatlanvásárlásra ugyanis még csak pályázni sem lehet. Ekkor a város vezetéséhez fordultak. Ógyallán régen nagyon sok szép villa, kúria volt, azonban mára alig maradt belőlük mutatóba néhány. Levelet írtak a kertészszövetség pozsonyi tanácsának is, arra figyelmeztetve őket, hogy a tetőborítás eltávolításával gyakorlatilag végérvényesen az enyészeté lesz az épület. Arra kérték őket, az esős idő beállta előtt fedjék be a tetőt, de még csak válaszra sem méltatták őket.
A civilek a közösségi hálón csoportot hoztak létre „Mentsük meg a Wollner-villát” elnevezéssel, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a problémára.
A város vezetése tárgyalt a kertészszövetség pozsonyi központjával az esetleges vásárlásról, megegyezés viszont nem született. Sajnos a város gazdasági helyzete nem tesz lehetővé egy ilyen beruházást, hiszen a vételár mellett minimum kétszázezer eurót kellene fordítani a felújításra.
A Szlovák Kiskertészszövetség az épületet eladni készül, de nem tudni, hogy kinek. Ha az új tulajdonos az épület lebontása mellett dönt, abban nem lehet megakadályozni. Csupán annyi a kötelessége, hogy ezt bejelentse az építési hivatalban, és el kell számolnia azzal, mit csinál a bontási törmelékkel. Mivel nem műemlékről van szó, a kerületi műemlékvédelmi hivatal beleegyezésére sincs szüksége.
DELTA

Szólj hozzá!