Város 2015. 02. 06.

Valentin-napi vércsepp Komáromban is

Az akciót a Szlovák Vöröskereszt hirdette meg az Országos Transzfúziós Szolgálattal közösen és 2015. február 9-től március 13-ig tart majd. A komáromi hematológiai és transzfúziós osztályon a kampány ideje alatt minden pénteken 7-től 11 óráig lehet vért adni, ennek a lehetőségnek a „létfontosságú vonzalom” alcímet adták az osztályon. Ha szervezett csoport szeretne vért adni, akkor előre lehet időpontot egyeztetni. Minden önkéntes véradó a Szlovák Vöröskereszttől kis figyelmességet kap.
Az önkéntesek által adományozott vér és vérplazma számos betegség gyógyításához, összetett műtétek során és baleseteknél emberélet mentéséhez pótolhatatlan. A véradók számára a legnagyobb jutalom, hogy bajba jutott embereken segíthetnek. „A véradás a szeretet valódi bizonyítéka és a Valentin-napi vércsepp kiváló lehetőség az akadályok és a vérvételtől való félelem leküzdésére,” mondta el dr. Radi Enikő, a hematológiai és transzfúziós osztály főorvosa.
A komáromi Általános Kórház minden évben csatlakozik ehhez az akcióhoz.
„2014-ben ennek az önzetlen akciónak a keretében 71 diák, 241 többszörös véradó, 53 első véradó és 4 pár adott vért. Reméljük, hogy idén még nagyobb számban jönnek majd az önkéntes véradók. Szívesen látunk mindenkit, mostanáig egy iskola jelentkezett be, de bízunk benne, hogy az akció ideje alatt több csoportos véradásra is sor kerül,” tette hozzá a főorvosnő.

06022015_kvapka1

A komáromi Hematológiai és Transzfúziós Osztály rendszeresen küldi ki mobil hematológiai-transzfúziós állomását a környékbeli településekre és így gyűjti be a véradóktól a legértékesebb folyadékot,” tudtuk meg dr. Radi Enikőtől. A Komáromi járásban már egész évre be vannak tervezne a véradások.

Véradó minden 18 és 65 év közötti egészséges ember lehet, akinek a súlya meghaladja az 50 kilogrammot. Arról, hogy a véradó adhat-e vért a hematológiai és transzfúziós osztály orvosa egyenesen az osztályon állapítja meg. A véradás előtti napon a véradónak sok folyadékot kellene fogyasztania, nem kellene zsíros ételeket ennie, kerülnie kellene az alkoholt és könnyű reggelit kellene fogyasztania a véradás előtt.
Marta Csergeová,
az AGEL SK a.s. sajtószóvivője

Szólj hozzá!