Város 2015. 11. 19.

Vásári forgatag

Az őszi városi programok közt az egyik legnagyobb tömeget vonzó rendezvénnyé nőtte ki magát az András-napi vásár. Vannak, akiknek ez a sülkolbászt és piaci portékát jelenti csupán, azonban ha jobban odafigyelünk, lehet ez jóval több is. A bevásárlóközpontok világában a vásár már mást jelent, azonban korábban ez a városi rangnak is egy meghatározó része volt. A kereskedők a fontos helyeken találkoztak, és így ment az üzlet. Komáromban ennek (is) köszönhetően zajlott a gazdasági élet, sok iparos és kereskedő járult hozzá a város fejlődéséhez.
Persze a mostani vásár más, még akkor is, ha a mostani András-napi vásáron is öt ország árusai képviseltetik magukat. Ha viszont odafigyelünk a szervezésre, akkor biztosan többről szólhat, mint a kolbászról és a vattacukorról, mindamellett a város számára is gazdasági lehetőségeket rejt. Mostanság, amikor sokan már az interneten vásárolnak, a felkínált áruk választéka is átalakul. Egy-másfél évtizeddel ezelőtt sokan még az alacsonyabb árak miatt jártak piacra, azonban mostanában már ez sem mindig igaz, hiszen bárki rendelhet „filléres” árut akár Kínából pár kattintással.
A vásárok hangulata azonban jó lehetőséget kínál(hat) újra a helyi és a kézműves termékek bemutatására, amelyek előnye nem az olcsóságban, hanem az egyediségben rejlik. Az András-napi vásár arra is jó lehetőség, hogy a komáromi régió is megmutassa magát a nemzetközi kínálatban. Egyre gyakrabban tűnnek fel azok a helyi kézművesek, akik valami mást, valami érdekeset készítenek. Egyre többen untak már rá az áruházak dömping áruira, akik valami mást keresnek.
Egy vásár ugyanakkor a gasztronómiai élményekről is szól, ahol újra egyre intenzívebben visszajön a minőségi helyi termék. Természetesen jelen van még az ipari úton készült termék, de már lehet kóstolni igazi finomságokat is. Ebből adódóan lesz megrendezve újra a kolbásztöltő verseny is, amely előcsalhatja az egyes csapatok titkos receptjeiben rejlő csodálatos ízeket. Bár az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben ijesztő „szakvéleményt” mondott a túlzott húsfogyasztásról, mi azért (mértékkel) maradnánk az őseink receptjeinél, és továbbra is inkább az áruházak polcain található „húsvarázsok” miatt aggódnánk, amely jó esetben nyomokban még húst is tartalmaz. Kolbászból ettől még nem lesz a kerítés, de a vásárra érkező látogatóknak mégis lehet egy maradandó élménye, tapasztalatom szerint a távolról érkező vendégeket is gyorsan meggyőzi a helyi kolbászfelhozatal.
A helyi értékek felkarolásán és a régió bemutatásán túl egy vásár még most is komoly gazdasági erővel bír. Idén közel 400 helyet mértek ki, amelyre 140 árus és 70 kézműves érkezik. A 15 büfés között akad 2-3 nagyobb és több kisebb eladó. Két helyen kapnak helyet újra a vásári játékok, ahol a bevállalós látogatók és a legkisebb gyerekek is találnak maguknak valót.
Az idei évben a standok újra térképezésével és az átgondoltabb szervezésnek köszönhetően az anyagi háttér is másként alakul. Korábbi években volt olyan, hogy a kiadási és a bevételi oldalon is 42 ezer euró szerepelt, így a város nem profitált a rendezvényből. Az akkori magyarázat szerint sokat „lenyelt” az új piaci körülmények kialakítása. A mostani költségvetés tervezete szerint kiadási oldalon 20 ezer euró szerepel, de 50 ezres bevétellel számol a város, ami 30 ezres többletet jelent a városi kasszának, azaz a lakosoknak. Egy ilyen vásár közvetett bevételt is hozhat a városnak, hiszen több ezres tömeg mozgásakor számos más szolgáltatást szükséges igénybe venni. Ezt tudva kijelenthetjük, hogy egy ilyen vásár korántsem csak a szórakozásról szól, hanem a régi időket idézve a városnak is jó üzlet.
Az idei évben újra András-naphoz közel az András-napi vásár. A korábbi évek kampánykilengései és nyakatekert magyarázatai után újra a nevéhez hű marad a rendezvény és november végére került. Bízva abban, hogy a vénasszonyok még tartogatnak nekünk bőven november 20. és 22. közöttre is napsütést, remélhetőleg idén is nagy tömeget láthatunk vendégül városunkban. A szervezők gőzerővel dolgoznak azon, hogy a látogatók (a nagy tömeghez képest) kényelmesen tölthessenek el egy-két kellemes napot Komáromban, és a jó élményen felbuzdulva gyakrabban legyenek a vendégeink.

-K.B.-