Régió 2024. 05. 24.

Veszélyben a csallóközi ivóvízkészlet

Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke a csallóközi vízkészletet mérgező hulladéklerakó veszélyeire figyelmeztet. Videójában egyenesen a szennyezés helyszínén, Pozsony-Vereknyén hívta fel a figyelmet arra, hogy a 443 mérgező anyagot tartalmazó hulladéklerakó szennyezi a talajvizet, a mérgező víz pedig egyre beljebb áramlik a Csallóközbe. A tehetetlen kormányra Orosz az Európai Parlamentből gyakorolna nyomást.

Dél-Szlovákia legnagyobb környezeti katasztrófájának kezdetei a hatvanas évekre nyúlnak vissza. A környezetvédelmi szempontokra érzéketlen Dimitrov vegyi üzem ekkor kezdte meg a gyártásból származó veszélyes hulladék lerakását Vereknye városrész területére.

A többek közt dinamitot, ekrazitot, más robbanóanyagokat és peszticideket előállító gyár másfél évtized alatt elképzelhetetlen mennyiségű, 90 000 köbméternyi mérgező szemetet halmozott fel.

Orosz Örs helyszíni videójában rámutat: a 443 mérgező anyagot tartalmazó ipari hulladékot ugyan elföldelték három méter mélyre, a bősi vízerőmű megépítésekor a megemelkedett talajvíz már 1996-ban elérte a mérgező hulladék szintjét. Ekkor kezdődött a peszticidek és egyéb káros anyagok beszivárgása a talajvízbe, ezzel egyre nagyobb terület vízkészletét téve ihatatlanná, egyben öntözésre használhatatlanná.

A vereknyei kútvizek használatát már 2002-ben betiltották, ám a szennyezés terjedése miatt újabban a Csölle (Rovinka) községben élők sem használhatják ivásra és öntözésre a talajvizet.

Szakértők szerint a szennyezés naponta 3-5 métert halad Csallóköz irányába. „Ha nem állítjuk meg sürgősen Dél-Szlovákia legnagyobb környezetvédelmi katasztrófáját, az egész Csallóköz vízkészlete ihatatlanná válik” – figyelmeztet Orosz Örs.

A kormányok évtizedek óta tétlenek, Orosz Örs az EP-ből dolgozna a csallóközi vízkészlet megmentéséért, folytatva azt a tevékenységet, amit korábban civil aktivistaként vitt. 2018-ban petíciót kezdeményezett az ügyben és meghallgatáson vett részt az EP illetékes bizottsága előtt, tavaly ugyancsak bizottsági meghallgatáson járt Brüsszelben.

A szivárgó méreganyagok ügye eddig egyedül a Sólymos László vezette környezetvédelmi minisztérium (2016-2020) számára jelentett megoldandó feladatot. Ekkor az ún. enkapszuláció megoldással építettek volna szigetelő falat a hulladéklerakó köré, de a Sólymos Lászlót váltó Ján Budaj elkaszálta az előkészített projekt kivitelezését.

„Az előző kormányok már rég megtehették volna az első lépést, hiszen az EU-s pénzek már öt éve rendelkezésre állnak ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra megállítsák a Csallóközbe szivárgó mérgező vizet. Ehelyett az új miniszter, Tomáš Taraba szintén kijelentette, hogy nem támogatja a szigetelő fal megépítését” – mutat rá Orosz.

Elmondása szerint Orosz – aki az EP-választásokon a Magyar Szövetség színeiben indul – most arra a munkára vállalkozik, hogy beindítsa a kormányra irányuló nemzetközi nyomást. Érvelése szerint európai polgárokként a csallóközieket is megilleti, hogy iható vízhez jussanak hozzá és hogy ne kelljen az egészségre káros környezetben élniük.

Az európai parlamenti választásokra június 8-án kerül sor.

sajtóközlemény, fotó: A vereknyei hulladéklerakó területe, TASR archív