Régió 2014. 01. 17.

Vízi erőmű építését tervezik a Vágon Gútánál

Vízlépcsőrendszer kiépítését tervezik a Vágon Gútánál, ugyanis ez az egyik alapfeltétele a folyó alsó szakasza hajózhatóságának. A vízlépcső létesítésének célja az energiatermelés, a már említett hajózhatóság, az árvízvédelem és nem utolsósorban a területfejlesztés – írja a villagutta.sk.

Az ígéretesnek induló projekt részeként a közlekedésügyi minisztérium a vízmű elrendezési modelljére írt ki közbeszerzést, amely a hajózási biztonság és annak feltételeinek megteremtésére irányult. A kutatás feltételezett összköltsége meghaladja a negyed millió eurót.

Váh Kolárovo

A megvalósítást hátráltatja a Szelőce – Komárom – Galgóc – Királyfa vízmű hiánya, ezért elsődlegesen e területeken kiépítendő vízművek kérdéskörével foglalkozunk.” – nyilatkozta Martin Kóňa, a Szlovák Köztársaság Közlekedési, Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium szóvivője.

A gútai vízmű létrehozása a feltétele a Vág alsó szakaszának hajózhatóságának. Úgy szükséges megtervezni, hogy kiküszöbölje a hajóközlekedésből adódó vízszintváltozást a Dunán és ráadásul egyúttal a Nyitra folyó hajózási feltételeit is megteremtse.

A kutatás célja meghatározni a Gútai vízmű megfelelő fogalmi és elrendezési megoldását, azaz meghatározni az objektumok méretét és térbeli elhelyezését (zsilipkamrák, duzzasztógát, biokorridor, vízi erőmű, sporthajók kikötője, stb.), valamint a vízmű üzemeltetésének paramétereit úgy, hogy a vízi közlekedés biztonságos és a megfelelő működési körülményei kialakíthatóak legyenek, s emellett megtartható legyen a vízmű további (vízgazdálkodási, környezetvédelmi, energetikai) funkciói.” – mondta a szóvivő.

Jelenleg a 2014-2020 közötti időszakra kidolgozandó közlekedési beépített infrastruktúra operációs programjához szükséges dokumentumok előkészítése zajlik, ahol az adott stratégiai vízi közlekedés kerettervében szerepel a Vág alsó szakaszának hajózhatósági feltételeinek megteremtése.

„Annak ellenére, hogy a Vág a fontos nemzetközi európai vízi utak alaphálózatának szerves részét képezi, mégsem számolhatunk azzal, hogy beiktatásra kerül az EU pénzügyi alapok által kiemelten támogatott projektekbe. Következésképpen mindezen szándékok időbeni teljesítésének kérdése még korainak bizonyul.” – tette hozzá Kóňa.

(forrás: villagutta.sk, fotó: hydrotechnika.sk, illusztrációs felvétel)

 

Szólj hozzá!