Kultúra 2016. 08. 23.

Zsidó Kultúra Európai Napja 2016 – Meghívó

A Komáromi Zsidó Hitközség egésznapos programmal vár minden érdeklődőt a Zsidó Kultúra Európai Napja alkalmából, 2016. szeptember 4-én, vasárnap. Az idei év központi témája: a zsidó nyelvek. A program ingyenes és mindenki számára nyitott.

11:00 Lipscher Mór, orvos, a komáromi kórház egykori igazgatója emléktáblájának felavatása – Helyszín: a komáromi kórház sebészeti épülete, Megyercsi utca

A program 12:30-tól a Menházban (Eötvös utca 15.) folytatódik:

12:30 Kóser ebéd – Bina Stiefel pöstyéni rebecen ételkülönlegességei (Az ebéd ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a kile@menhaz.sk címen augusztus 28-ig.)

13:30 Vagy nem– Sági György új könyvének bemutatója
Sági György Budapesten született 1957-ben. A családi hagyományoknak megfelelően a szabómesterséget választotta, majd jogásznak tanult. Egyesítve tudását a legnagyobb magyar ruhagyár jogtanácsosa lett. Pár évre belekóstolt az újságírásba (Ludas Matyi), majd önálló ügyvédi irodát nyitott, de az írástól nem tudott megszabadulni, sőt!

14:00 Zsinagógák Szlovákiában tegnap és ma – Jozef Dukes előadása
Jozef Dukes Pozsonyban él, mezőgazdasági mérnök, már nyugdíjas. Az elmúlt években végzett kutatásai eredményeiről számol be.

14:30 A jiddis nyelv Közép-Európában
Komoróczy Szonja Ráhel hebraista, jiddisista, az MTA-TK Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa.
Az előadás bemutatja, hogyan terjedt el a jiddis nyelv Közép-Európában, milyen jiddisek alakultak ki és mikor, mi lett velük a 20. század elejére.

15:00 Elul hónap– Zev Stiefel pöstyéni rabbi előadása a felkészülés hónapjáról

15:30 Kehila és Kehila haver díjak átadása a zsinagógában

15:45 Klein Judit és barátai koncertje
A műsorban a legszebb és legnépszerűbb jiddis és klezmer dallamok hangzanak el, egy kis szívbéli utazásra invitálva a közönséget.
Az koncerten fellépnek:
Klein Judit – ének
Agnecz Katalin – harmonika
Dávid József – klarinét
Rózsa István – tuba

Kísérőprogramok:

Mily szépek a te sátraid …
Vándorkiállítás a zsidó imáról, értékekről, hagyományról, jelenről és jövőről – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (www.milev.hu) utazó lakókocsi kiállítása szeptember 4-én 13:00-17:00-ig a Menház előtt tekinthető meg. A belépés ingyenes. A kocsiban az intézmény szakemberei mutatják be a kiállítást.

Gyermekprogram:
13:30-15:00-ig várjuk a gyermekeket a Menházba kézműves foglalkozásra, ahol a zsidó ünnepek világával ismerkedhetnek meg.

A programot támogatják:
Nemzeti Kulturális Alap, Komárom városa, Bethlen Alap, Nyitra Megye Önkormányzata, Szlovák Köztársaság Külügyminisztériuma, Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, JHF, Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége, EZRA Alapítvány

Szólj hozzá!