Mix 2022. 08. 23.

120 éves lett a komáromi víztorony

Történelmi szempontból a komáromi vízvezetékrendszer a pozsonyi és a trencséni után egyike a legrégebbieknek. A Víztorony a maga nemében a legöregebb Nyugat-Szlovákia területén. Eredetileg egész Komáromot, valamint Új Szőny városrészt (a mai Dél-Komárom) látta el ivóvízzel.

A komáromi Víztorony augusztus 15-én lett 120 éves – ismerkedjen meg történetével!

A XIX. század 80-as éveiben Komárom lakosainak többségét egyenesen a Vág ill. a Duna látta el vízzel, a családokhoz a folyami homokon átszűrve/ átfiltrálva jutott el. Ehhez az időszakhoz köthető a teljes várost behálózó vízvezeték-, ill. csatornarendszer tervezetének megszületése.

A mai Klapka tér, az 1860-as években, közepén kúttal. Akkoriban még kutaktól ittak az emberek.

Az új izóvízhálózat kialakításához szükséges, korszerű kutak elhelyezéséhez a legmegfelelőbb területet sokáig keresték. Végül az Erzsébet-szigetre esett a választás. Ez a modern kút 3,79 m átmérővel rendelkezett, 16,5 m mély volt, az alját vízhatlan agyagalapba ültették be. A Duna átlag vízszintje esetén a vízhozam 26,57 liter volt másodpercenként. Ez a vízkészlet az 1 lakosra eső 100 literes fogyasztás mellett elegendő volt 30 ezer lakos ellátására naponta. 

Közben megszülettek a Víztorony tervei is. A város legmagasabb pontjára, az ún. Ráckertbe tervezték. Terveit Zarka Elemér királyi építészmérnök 1901 májusában készítette. A romantikus stílusban épült, 28 méter magas, 500 köbméter ivóvíz tárolására alkalmas létesítménytmár egy évvel később, 1902. augusztus 15-én át is adták. Az egész rendszert – az elosztó hálózattal együtt – 1902-ben üzemelték be. A vizet az Erzsébet-szigeten található kútból vezették ide.

A torony környéke az 1900-as évek elején gyommal benőtt terület volt. Ezen változtatott az akkor néhány éves Komáromi Football Club (KFC), akik ott hozták létre sportpályájukat, s építették fel klubházukat 1905–1906-ban. A két világháború között a sportrendezvényeken kívül politikai nagygyűléseket és kulturális műsorokat is szerveztek a „ráckerti” sportpályán.

Bár jelenleg nem szolgálja a város vízellátását, víztornyunk továbbra is üzemképes. Vészhelyzetben használható lenne, mert egyes berendezéseit a múlt század 60-as éveiben kicserélték.

A Víztorony belülről. Martin Kučera felvétele

Az épület maga 1973-ban újult meg, a környezete pedig 2014-ben és 2019-ben. 2014-ben megtisztították az időközben drogosok tanyájává vált területet, és eltávolították a graffitiket. 2019-ben pedig, a régi sportpálya emlékére a padokra a többszörösen válogatott komáromi labdarúgók nevei kerültek fel. Emellett pedig 10 kültéri edzőgépet helyeztek el, amelyet mind a fiatalok, mind az idősek előszerettel használnak.

Fotó: Prezmecky Péter
Fotó: Budai Mária, Körkép.sk

Egy biztos: mi, komáromiak szeretjük kedves Víztornyunkat. Romantikus külsejével, szép parkjával mai napig elvarázsol bennünket! És jó érzés tudni: vészhelyzet esetén ki is segítene minket ez a jó öreg épület.

Fotó: Saláth Richárd

Kezdőkép: Prezmeczky Péter fotója