Kultúra Dél-komárom 2019. 02. 18.

A magyar széppróza ünnepén

A Magyar Írószövetség Választmánya még 2017-ben kezdeményezte, hogy minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Széppróza Napját. Dél-Komáromban ma este 17.00 órától Gál László, Latinovits-díjas versmondó és Medveczky Szabolcs zeneszerző ad ünnepi műsort. Az est meghívott vendégei dr. Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, valamint Kustyán Ilona, az egyesület titkára, a Selye Gimnázium nyugalmazott igazgatója.

Mindannyian tanúi vagyunk annak, hogy a szintén a Magyar Írószövetség kezdeményezésére első alkalommal 1964. április 11-én megünnepelt Magyar Költészet Napja az évtizedek során milyen jelentősen hozzájárult a magyar verskultúra fejlődéséhez, a költészet társadalmi megbecsüléséhez. A Magyar Írószövetség indítványozta annak idején a Magyar Dráma Napját is, amelyet 1984 óta ünnepelünk szeptember 21-én, Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján.

Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Városunk szülöttének művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el.