Kultúra 2018. 02. 19.

A Jókai-díj átadására is sor került a Magyar Széppróza Napján

Jókai Mór születésének 193. évfordulójára emlékeztek a hétvége során városunkban a Magyar Széppróza Napja elnevezésű rendezvény keretén belül. A Duna Menti Múzeumban megtartott eseményen átadásra került a Jókai-díj is, melyet Rőszerné Fodor Ágnes martfűi magyarnyelv- és irodalomtanár vehetett át.  

A Kárpát-medence számos pontján és településén is a Magyar Széppróza Napja jegyében szerveznek eseményeket a hetekben. A magyarlakta területeket átfogó programok komáromi felvonására pedig a tegnapi nap (február 18.) folyamán került sor, mely Jókai Mór születésének 193. évfordulója is volt egyben.  A Jókai szobornál megtartott megemlékezésen felolvasták Balog Zoltán miniszter (Emberi Erőforrások Minisztériuma) levelét is.

„A nemzet hűséges az íróhoz és ma is ott áll nagy fia mellett. Manapság Észak- és Dél-Komáromot politikai határ választja el egymástól, de a Duna két partján élő magyarok már egy akarattal, közösen dolgozhatnak és ünnepelhetnek“ – idézi Balog Zoltán szavait a komaromhirado.hu.

Az eseményen 14 órától Jókai-emlékkiállítást és Jókai-ereklyéinek bemutatását is láthatták az érdeklődők, amit a Jókai szobornál lévő főhajtás követett. A rendezvény Porpáczy Zoltán Napi Jókai című grafikai kiállításának megtekintésével, majd Stubendek László polgármester, Csender Levente, József Attila-díjas író, Magyar Írószövetség elnökségi tagjának köszöntőjével és Szájbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem tanárának előadásával folytatódott.

A megemlékezés keretében a Duna Menti Múzeum dísztermében Keszegh Margit, a Jókai Egyesület elnöke, Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke és Csender Levente, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja átadta a Jókai-díjat, amelyet idén Rőszerné Fodor Ágnes martfűi magyarnyelv- és irodalomtanár kapott. Az elismerést az Arany János időskori lírájának újszerűsége című irodalmi pályázaton nyújtott kimagasló teljesítményéért vehette át.

A Jókai-díj ünnepélyes átadása után egy ünnepi gálaműsor vette kezdetét Gál Sándor író, Szörényi László irodalomtörténész, a Concordia Vegyeskar, Tóth Tibor és Szabó Viktor színművészek, Korpás Éva előadóművész, valamint a Komáromi Kamarazenekari Egyesület közreműködésével.

(Szia Komárom, komaromhirado.hu)