Város 2014. 09. 12.

18 mentős csapat a Komárom Rescue 2014-en

Komáromban 18 szlovákiai mentős csapat mérte össze erejét. A megmérettetésre a valamikori hajógyár területén került sor, ami nagyban hozzájárult az egyes akadályok realisztikus szemléltetéséhez a targoncán végzett munka közbeni sérüléstől a kirándulóhajón kitörő tűzig.

A versenyzőket az egyes állomásokon tapasztalt bírók, valamint mentős kollégák várták és tették próbára. „A verseny célja a mentősök gyakorlati képzése volt. A mentősnek a helyszínen fel kell tudnia mérni a helyzetet, a beteget teljesen ki kell vizsgálnia, meg kell határoznia az elsődleges diagnózist és ezután a megfelelő kezelésről is döntenie kell. A következő lépés a beteg elszállítása a megfelelő egészségügyi intézménybe,” mondta el Száz Roland, a ZaMED mentőszolgálat munkatársa, a rendezvény főszervezője. Hozzáfűzte, hogy az egyes feladatok nehézségét fokozták a segítők, akik igazán kiváló színészi teljesítménnyel és jó álcázásokkal várták a versenyzőket. Persze, a segítők kénytelenek voltak a szerepüket tizennyolcszor megismételni.

A „tetthelyeken” a súlyos mentéseknél az integrált mentőrendszer több résztvevője is találkozik. Az egyik versenyfeladat éppen a mentősök és a tűzoltók együttműködésének gyakorlására összpontosított. A bősi önkéntes tűzoltóknak és a komáromi tűzoltóság tagjainak a teljesítményükért nem kellett szégyenkezniük, pedig nem is versenyeztek. A tűző napon a hőségben, ami elérte a 30 fokot, az égő hajóból tizennyolcszor rakták partra a sérülteket, majd a mentősök utasításai alapján az általuk megadott helyre.

„Örülünk, hogy a ZaMED aktívan felvette a kapcsolatot a légi mentőseinkkel. A ZaMED rohamkocsijai füstbombákkal felszereltek, amivel a helikoptereinket a helyszínre tudják irányítani és a mentősök a rohamkocsik-vezetőivel együtt elvégezték a helikopter irányításáról tartott tanfolyamot is. Éppen ezért volt ez az egyik feladat – megfelelő leszállóhelyet választani a helikopternek és a mentőhelikoptert segíteni a leszállásnál,” magyarázta el Jaroslav Kopernický, a Helikopteres Mentőszolgálat – Air Transport Europe munkatársa.

Az idei Komárom Rescue versenyt a Falck detvai mentőscsapata nyerte, második helyen a pozsonyi mentőszolgálat nyitrai csapata, a harmadik helyen pedig a ZaMED perbetei mentősei végeztek. Különdíjat kapott a köbölkúti mentőszolgálat csapata a kiválóan végrehajtott beavatkozásért egy tömegbalesetnél. A díjazottak pénzjutalmat, a nyertes mentősök pedig a vándorserleget is átvehették.